Prof. dr Bogdan Kuzmanović, predsednik Upravnog odbora Instituta, primio je zlatnu plaketu od dr Svetlane Balešević Tubić, direktora Instituta.

U svom obraćanju, prof. dr Bogdan Kuzmanović je naglasio da Institut za ratarstvo i povrtarstvo, kao samofinansirajuća institucija, preko 95% prihoda ostvaruje na tržistu semena, veoma surovom tržištu, gde su najveći svetski i globalni igrači. U toj utakmici Institut uspeva da se odlično nosi i stvara rezultate a potvrda toga je da će 2020. godine Institut za ratarstvo i povrtarstvo i Srbija biti organizatori dve svetske konferencije: suncokret i soja. Spuštajući na ravan sporta, to je kao da se dve olimpijade održavaju u jednoj zemlji, sve zahvaljujući izuzetnom radu i doprinosu kako naučnih radnika, tako i zaposlenih u Institutu svih proteklih 80 godina.

Prof. dr Bogdan Kuzmanović se zahvalio onima koji su pomogli da dođe do tih rezultata. To je naš grad Novi Sad, na čelu sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem, koji Institutu obezbeđuje dugoročni zakup zemljišta, neophodnog za eksperimente i oglede. To je i Vlada AP Vojvodine na čelu sa gospodinom Mirovićem, koji su uvek prepoznavali značenje i značaj Instituta, te su kroz razne projekte podržali Institut.

Naravno, tu su ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na čelu sa gospodinom Nedimovićem, potom ministarstvo finansija, na čelu sa gospodinom Malim, sa kojim Institut ima izuzetnu saradnju, kao i resorno ministartsvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, na čelu sa ministrom Mladenom Šarčevićem, koji je sa svojim saradnicima uvek otvoren za pomoć Institutu.

Konačno posebna zahvalnost je upućena Vladi Republike Srbije i premijerki g. Brnabić, na velikom trudu i naporima koje čine u pravcu stvaranja povoljnijeg poslovnog i privrednog ambijenta koji svima odgovara. Posebna zahvalnost je upućena zbog sticanja statusa naučne Institucije od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Prof. dr Bogdan Kuzmanović je dodao da će i nadalje ulagati maksimalan napor kako bi Institut kao vrhunska naučna institucija napredovao na tom putu, naglašavajući da su u planu: stvaranje nove najsavremenije laboratorije, izrade banke gena i neophodnih hladnih komora, te da će Institut postati NASA u pogledu biotehnoloških nauka.