GMU_5900Republičko takmičenje učenika iz oblasti poljoprivredne proizvodnje održano je 15. i 16. aprila 2016. u Poljoprivrednoj školi s domom učenika u Futogu. U ovom 32. po redu nadmetanju učestvovalo je više od 60 takmičara, učenika iz 30 poljoprivrednih škola iz Srbije, ali i iz četiri zemlje iz regiona, Mađarske, Makedonije, Slovenije i Hrvatske, tako da je ova manifestacija znanja i umeća po prvi put poprimila međunarodni karakter.

Pozdravljajući takmičare i prisutne goste, direktor Poljoprivredne škole u Futogu Dušan Gagić je istakao da škola ima svesrdnu pomoć Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, kao i brojnih preduzeća, privatnih kompanija koje posluju u oblasti poljoprivrede, dakle podršku onih koji će sutra uposliti današnje đake srednjih poljoprivrednih škola iz Srbije.

U Futogu se takmiče učenici tri obrazovna profila: poljoprivredni tehničar s radnim zadatkom dezinfekcije štala, rukovalac mehaničar poljoprivredne tehnike s radnim zadatkom podešavanja motora i tehničar hortikulture s radnim zadatkom pravljenja cvetnih aranžmana.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je izjavio da je najveći kvalitet ovog takmičenja to što je u pitanju takmičenje u praktičnoj primeni teorijskog znanja, a upravo je to kvalitet nastave koja se obavlja u ovoj školi. Ovo je takmičenje onih koji će sutra biti spretniji, bolji i hrabriji od nas, da oporave i unaprede srpsku poljoprivredu. Kako je naglasio gradonačelnik, treba da smo ponosni na saradnju svih poljoprivrednih škola na teritoriji Republike Srbije, a posebno zadovoljstvo čini što su tu i prijatelji iz četiri zemlje iz okruženja.

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine dr Snežana Bogosavljević Bošković svojim prisustvom je želela da da podršku budućim stručnjacima i nosiocima razvoja srpske poljoprivrede. Takva takmičenja su, kako je istakla ministarka, izuzetno važna jer se učenici nadmeću sa svojim kolegama iz drugih škola i na taj način razmenjuju znanja i iskustva i sklapaju nova prijateljstva.

Otvarajući ovu manifestaciju ministar prosvete i nauke dr Srđan Verbić je izjavio da želi da se sretne sa đacima koji se takmiče u disciplini dezinfekcije štala. Poželeo je da im pruži ruku i čestita im na tome što se ne plaše rada, što se ne plaše izazova i zato što hoće da pokažu da su dobri u tome što rade. Poljoprivredne škole u Srbiji imaju visok kvalitet i predstavljaju brend  koji treba negovati, samom činjenicom da prisustvujemo republičkom takmičenju koje ima i učesnike iz inostranstva. To je pokazatelj da interesovanje raste i da se ovde nešto dobro radi. Prisustvo ovoliko reklama i sponzora je činjenica da i privreda to prepoznaje. Ministar se ovom prilikom obratio i medijima sa molbom da predstave ove takmičare jer su oni jako značajni za budućnost svih nas.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo je ovoga proleća, prepoznajući sve ovo što su na otvaranju 32. Republičkog takmičenja učenika iz oblasti poljoprivredne proizvodnje izjavili predstavnici ministarstava, pomogao zasnivanje proizvodnje donacijom semena kukuruza, suncokreta, soje i povrća, svim srednjim poljoprivrednim školama u Srbiji. Institut je takođe, rukovodeći se dugogodišnjom plodnom saradnjom sa školom u Futogu, bio glavni sponzor ove tradicionalne manifestacije.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10154162873399824.1073742124.56790329823&type=3&uploaded=38[/do]