Sastanak ucesnika bilateralnog projekta DIVERZEATYU utorak, 16. decembra 2014. godine, u okviru projekta bilateralnog programa „Pavle Savić“ između Republike Srbije i Republike Francuske, pod nazivom „Pristupi agronomskoj oceni i molekularnoj karakterizaciji lokalne germplazme kukuruza za dobrobit nove hibridne ere“ (DIVERZEATY), čiji su nosioci Institut za ratarstvo i povrtarstvo i francuski Nacionalni institut za poljoprivredna istraživanja (INRA), Institut su posetile dr Brižit Goenar i dr An Zaneto iz Monpeljea.

 

Tom prilikom, u Odeljenju za kukuruz, održan je radni sastanak o proširivanju saradnje dva instituta u oblasti oplemenjivanja, genetičkih resursa i biotehnologije kukuruza, kao i o pripremama za zajedničko učešće na budućim projektima Evropske Unije. Francuske koleginice posetile su, potom, laboratorije Odeljenja za biotehnologiju, kolekciju divljih suncokreta u Odeljenju za uljane kulture i Odeljenje za krmno bilje.

 

Dr Brižit Goenar, rukovodilac istraživačkog tima za kukuruz u Monpeljeu, predstavila je istraživačima Instituta mrežu genetičkih resursa u Francuskoj INRA-PROMAIS i evropski projekat o genetičkim resursima RESGEN88, dok je dr An Zaneto održala prezentaciju o organizaciji i upravljanju francuske nacionalne banke gena kukuruza u Monpeljeu.

 

Tokom druge i završne godine trajanja bilateralnog projekta planirane su još dve međusobne posete.