U periodu od 25. do 29. oktobra pod pokroviteljstvom grada Zrenjanina, a u organizaciji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju. održaće se peti po redu Simpozijum o pivu, pivarskim sirovinama i opremi.

U okviru programa Simpozijuma, posetioci će u toku dva dana predavanja imati priliku da saznaju više o sirovinama za proizvodnju piva, tehnologiji piva, opremi u pivarstvu, kao i agroekonomskim, turističkim i ekonomskim aspektima vezanim za pivo, ali i da prisustvuju radionicama i degustacijama.

Očekuje se učešće od preko 100 učesnika iz zemlje i inostranstva.

Prof. dr Dragana Latković, predsednica Upravnog odbora Instituta istakla je da je Institut za ratarstvo i povrtarstvo sa zadovoljstvom prihvatio da bude glavni organizator skupa u Zrenjaninu, jer je jedan od strateških ciljeva Instituta rad na oplemenjivanju i pivskog ječma i hmelja, sirovina za proizvodnju piva.

Prof. Latković istakla je da Institut ima šta da pruži svom narodu i široj društvenoj zajednici i da joj je drago što je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura prepoznao u Institutu partnera, ne samo što se tiče ovog Simpozijuma, već i što se tiče planova za naredni period i drugih zajedničkih projekata, bitnih kako za Institut za ratarstvo i povrtarstvo, tako i za grad Zrenjanin. Na ovom Simpozijumu Institut će učestvovati i s određenim brojem svojih naučnih radnika iz oblasti oplemenjivanja i tehnologije gajenja pivskih ječmova i hmelja, a prisustvovaće i gosti iz inostranstva.

Domaćin 5. simpozijuma o pivu, pivarskim sirovinama i opremi je hotel „Vojvodina”, gde će se održati i svi planirani skupovi, kao i svečanost otvaranja i zatvaranja. Otvaranje Simpozijuma je u utorak, 25. oktobar, u 18h, u kongresnoj sali hotela „Vojvodina”.