Slovenački savetodavci u poseti InstitutuDana 17.09.2014. godine u posetu Instututu za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada je došla delegacija od 27 savetodavaca za ratarstvo, povrtarstvo i krmno bilje iz Komore za poljoprivredu i šumarstvo Poljoprivredne savetodavne službe Slovenije. Navedenu Službu čini 280 savetodavaca iz osam regiona: Ljubljane, Celja, Kranja, Maribora, Murske Subote, Nove Gorice, Novog Mesta i Ptuja. Tokom posete Institutu za savetodavce iz Slovenije su bila organizovana stručna predavanja.

Dr Janko Červenski, rukovodilac Odeljenja za povrtarstvo, kao domaćin slovenačkoj delegaciji u ime Instituta poželeo im je dobrodošlicu i prijatan boravak u Novom Sadu. 

Dr Svetlana Balešević-Tubić, pomoćnik direktora Instituta za organizaciju poslova semenarstva,  pozdravila je skup i u ime direktora Instituta ukratko upoznala delegaciju sa radom i organizacijom Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Prvo predavanje održao je dr Vojin Đukić, naučni saradnik na agrotehnici soje, koji je predstavio sortiment, agrotehniku i semensku proizvodnju soje u Institutu. Predavanje je bilo izuzetno korisno i propraćeno veoma sadržajnom diskusijom.

Sledeće predavanje je održao dr Đura Karagić, rukovodilac Odeljenja za krmno bilje i viši naučni saradnik na semenarstvu. Predstavljen je takođe sortiment, agrotehnika  i semenarstvo svih vrsta krmnih biljnih vrsta koje se gaje u Institutu. Problematika krmnog bilja kao dela stočarstva, bila je zanimljiva i posle predavanja razvila se veoma živa diskusija sa velikim brojem pitanja od strane savetodavaca.

Naredno predavanje je imala dr Mirjana Vasić, naučni savetnik na oplemenjivanju biljaka u Odeljenju za povrtarstvo. Delagaciji je predstavljen sortiment povrća Instituta sa naglaskom na agrotehniku i semenarstvo leguminoza u ljudskoj ishrani. Navedeno predavanje je bilo takođe propraćeno pitanjima i diskusijom.

Posle predavanja delegacija je obišla Distributivni centar Instituta, gde je pokazala interesovanje za proizvodni program povrća, kao i sadni materijal jesenjeg belog luka Bosuta. Iz Distributivnog centra delegacija savetodavaca je otišla u obilazak Oglednog polja na Rimskim šančevima, gde su imali mogućnost da vide vrhunsku genetiku, tj. sorte i hibride Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada.

Nakon obilaska delegacija savetodavaca se zahvalila Institutu na stručnim predavanjima i savetima, te pohvalila Institut na dobro organizovanom i prijatnom boravku koji je obezbedio savetodavcima tokom njihove posete Institutu.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10152718883604824.1073741997.56790329823&type=3&uploaded=37[/do]