U Srpskom narodnom pozorištu dana 26.10.2018. održana je Svečana akademija povodom 80 godina postojanja i rada Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. Ovaj svečani događaj svojim prisustvom su uveličali brojni uvaženi gosti, među kojima su premijerka Vlade Republike Srbije gđa Ana Brnabić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede g. Branislav Nedimović, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Mladen Šarčević, predsednik pokrajinske vlade g. Igor Mirović, gradonačelnik grada Novog Sada g. Miloš Vučević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević, njegovo preosveštenstvo Vladika Isihije, državni sekretari, pomoćnici republičkih i pokrajinskih ministara, rektori univerziteta i dekani fakulteta u Beogradu i Novom Sadu, predstavnici naučnih institucija u zemlji i inostranstvu, i mnogi drugi.

Prisutne je u ime svih zaposlenih Instituta i u svoje lično ime pozdravila direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, dr Svetlana Balešević Tubić, istakavši značaj jubileja 80 godina Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, koji je ove godine stekao status Instituta od nacionalnog značaja. Tokom 80 godina rada, Institut je od poljoprivredne stanice izrastao u moćnog giganta evropske i svetske poljoprivredne nauke. Uspeh Instituta, izjavila je, ogleda se u brojnim naučnim dostignućima, najkvalitetnijim sortama i hibridima priznatim u zemlji i inostranstvu i korpusu zaposlenih Instituta koji predano rade na razvoju poljoprivredne nauke i primeni znanja u praksi. Direktorka Instituta je sa posebnim ponosom najavila da će Institut za ratarstvo i povrtarstvo biti domaćin dve svetske konferencije koje se po prvi put organizuju na evropskom kontinentu, a to su Međunarodna konferencija o soji (World Soybean Research Conference XI) i Međunarodna konferencija o suncokretu (International Sunflower Conference).

Prisutnima se potom obratio gradonačelnik Novog Sada, g. Miloš Vučević, istakavši da nema lepšeg prizora od oglednih polja Instituta u čenejskom ataru, jer su zdrava zemlja i zdrava hrana najvrednije što Srbija ima.

Ogledna polja Instituta pokazatelj su čvrste saradnje i strateškog partnerstva između grada Novog Sada i Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, najveće naučne institucije u oblasti poljoprivrede i lidera u stvaranju novih sorti i hibrida, istakao je Vučević. Najjači izvozni proizvod Srbije stvoren je pod brendom NS seme, na ponos grada Novog Sada i cele države. Gradonačelnik Novog Sada čestitao je Institutu ovaj veliki jubilej i poželeo uspeh u daljem razvoju agrara, kao velike šanse za budućnost Srbije.

Predsednik Pokrajinske vlade pozdravio je prisutne, poželeo puno uspeha i podsetio da je dugogodišnji razvoj poljoprivredne nauke u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo rezultovao uspesima ne samo Instituta, nego i grada Novog Sada i pokrajine Vojvodine.

Pokrajinska vlada će nastaviti da pomaže svim sredstvima ekonomski razvoj pokrajine i razvoj poljoprivrede, a samim tim će pomagati i razvojne projekte Instituta za ratarstvo i povrtarstvo jer to, pokazalo se u poslednjih 80 godina, daje izvanredne rezultate.

Premijerka vlade, gđa Ana Brnabić, izrazila je čast da prisutne pozdravi u ime Vlade Republike Srbije i čestitala značajan jubilej Institutu, istakavši da je malo institucija koje se mogu pohvaliti tako dugom tradicijom, a u isto vreme i modernim poslovanjem, praćenjem svetskih trendova i naučnim dostignućima koja su prepoznata u svetu.

Vlada Republike Srbije je sa velikim zadovoljstvom u maju ove godine proglasila Institut za ratarstvo i povrtarstvo institucijom od nacionalnog značaja. Premijerka je istakla da je Institut pravi primer dobar saradnje nauke i poslovnog sektora, nauke i privrede, i na najbolji mogući način objedinjuje nauku, tehnologiju, proizvodnju, obrazovanje i usluge. Višedecenijski rad generacija naučnih radnika Instituta rezultirao je time da su sorte i hibridi stvoreni na Institutu prisutni u više od 30 država sveta i da su semenski proizvodi pod brendom NS Seme prepoznatljiv izvozni proizvod naše zemlje. Uspeh Instituta ogleda se i u tome što se domaći poljoprivredni proizvođači u velikom broju odlučuju za domaći proizvod NS Seme uprkos velikoj konkurenciji na tržištu semena, istakla je premijerka.

Tradicija duga osam decenija, pažljiva selekcija semena preduslovi su za kvalitetan i visok prinos, a o kvalitetu proizvoda Instituta za ratarstvo i povrtarstvo govori i prepoznatljivost proizvoda Instituta na mnogo razvijenijim tržištima. Poljoprivreda i proizvodnja hrane predstavljaju jedan od najznačajnijih sektora domaće privrede, koji više od decenije ostvaruju suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni sa prepoznatljivim srpskim proizvodima među kojima su soja i kukuruz. Iza svih ovih rezultata stoje višedecenijska ulaganja u nauku,  selekciju, agrotehniku i tehnologiju proizvodnje, što je od posebnog značaja danas, kada klimatske promene menjaju ustaljen način poljoprivredne proizvodnje. U kojoj meri će se neka zemlja prilagoditi ovim promenama zavisi pre svega od naučne osnove koju razvija i savremenih naučnih trendova koje primenjuje.

Premijerka Srbije istakla je da država Srbija ima sreću da u interesu njene poljoprivrede rade posvećeni stručnjaci okupljeni u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, kao i da Novi Sad zaista ima čime da se ponosi. Glavni zadatak vlade Republike Srbije je da podrži domaće institute, privrednike i mlade talentovane ljude da u svojoj zemlji kreiraju novu vrednost i svoje inovacije plasiraju na svetsko tržište, istakla je premijerka Srbije. Čestitala je Institutu 80 godina uspešnog poslovanja, poželela još mnogo ovakvih jubileja, dobrih rezultata i čvrstu poziciju regionalnog lidera u ovoj oblasti.

Na samom kraju svečanosti, uvaženim gostima i proizvođačima dodeljene su plakete i zahvalnice. Ponosni smo što je današnji dan protekao u izuzetno svečanoj atmosferi, uz zahvalnost svim zaposlenima Instituta koji su svojim zalaganjem doprineli da se ovaj veliki jubilej obeleži na najbolji mogući način.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/pg/nsseme.ifvc/photos/?tab=album&album_id=10156977827229824[/do]