55-SAPSU ponedeljak 01.02.2021. zvanično je počelo 55. Savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije u kongresnoj sali hotela „Palisad“ na Zlatiboru.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, već više od pola veka organizuje Savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije. Navikli smo da desetine predavača i panelista prati više od 1200 gostiju iz zemlje i inostranstva, no sadašnja situacija izazvana pandemijom virusa Covid-19 nam ne dozvoljava da skup održimo na tradicionalan način.

Okupljeni se prvi obratio rukovodilac savetovanja, prof. dr Radivoje Jevtić, koji je pozdravio skup, poželeo dobrodošlicu na Savetovanje i predstavio svoje saradnike, dr Anu Marjanović Jeromela, pomoćnika direktora za naučnoistraživačke poslove i dr Draganu Miladinović, koordinatora za nauku i mentorstvo.

Prof. dr Radivoje Jevtić je istakao da se ovogodišnje Savetovanje održava u specifičnim okolnostima zbog pandemije virusa Covid-19. U ime hotela „Palisad“, Vojislav Janić, direktor hotela, poželeo je dobrodošlicu gostima i prijatan boravak na Zlatiboru, istakavši da Institut za ratarstvo i povratstvo daje primer drugima da je i u ovo vreme moguće organizovati Savetovanje uz poštovanje propisanih mera Vlade Republike Srbije.

U svoje ime i u ime Instituta, v.d. direktora Instituta, prof. dr Jegor Miladinović pozdravio je sve prisutne i istakao da se ovogodišnje Savetovanje održava u izmenjenim okolnostima i manjem formatu zbog pandemije. Prof. dr Jegor Miladinović navodi da smo prethodnih meseci bili svedoci promena u svim segmentima naših života usled pojave virusa Covid-19 i da ovakve promene mogu da imaju drastične efekte na poljoprivredu i proizvodnju hrane, ali da poljoprivreda i nauka nisu zastali već su očekivano napredovali.

Predsednik Upravnog odbora Instituta, prof. dr Bogdan Kuzmanović istakao je da iako se Savetovanje održava u smanjenom formatu njegov značaj neće biti umanjen. Prof. dr Bogdan Kuzmanović navodi da je pandemija virusa Covid-19 ostavila posledice na ekonomiju ne samo naše zemlje već i celog sveta, i bitno utiče na poljoprivrednu proizvodnju. U ime Upravnog odbora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, prof. dr Bogdan Kuzmanović poželeo je svim prisutnima uspešan rad i prijatan boravak na Zlatiboru.

U ime pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, v.d. pomoćnika pokrajinskog sekretara Petar Samolovac se zahvalio na pozivu za učešće na 55. Savetovanju agronoma i poljoprivrednika Srbije, koje okuplja na jednom mestu poljoprivrednu struku, nauku i poljoprivrednike. Petar Samolovac istakao je ovom prilikom da Institut za ratarstvo i povrtarstvo i u ovoj godini može da očekuje podršku Pokrajinskog sekretarijata.

Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede za ruralni razvoj pozdravio je prisutne i naglasio da je uloga Instituta za ratarstvo i povrtarstvo od velikog značaja za Republiku Srbiju, jer obezbeđuje dovoljne količine deklarisanog semena za poljoprivredne proizvođače.

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dr Saša Lazović istakao je da će Ministarstvo nastaviti da jača naučne institucije u svom sistemu, u koje spada i Institut za ratarstvo i povrtarstvo, koji je među vodećim u oblasti nauke u našoj zemlji. Izrazivši nadu da će se dogodine Savetovanje održati na tradicionalan način, poželeo je Institutu i svim prisutnima uspeh u radu i time zvanično otvorio 55. Savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije.

 

Pročitajte izveštaj RTV-a o Savetovanju

Sve informacije o Savetovanju su dostupne na sajtu Savetovanja: https://saps.nsseme.com.