NS SEME SemenotekaInstitut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada učestvovao je na 7. Festivalu nauke, koji je održan 9. i 10. maja 2015. u kampusu novosadskog Univerziteta pod sloganom „Sve je moguće“ gde se uspešno predstavio sa četiri radionice.

Cilj radionice „Semenoteka“ bio je da se posetiocima, a naročito deci, približi seme kojim započinje čarobni životni ciklus koji nas ne ostavlja ni ravnodušnim ni gladnim. Ta prirodna magija, u svojoj veličanstvenosti, ostavlja nas bez daha! U prvom delu radionice zadatak je bio da se seme poveže sa biljkom i plodom, a u drugom delu su posetioci, uglavnom mališani, mogli da se zabave i iskažu svoju kreativnost tako što su lepili semena različitih biljnih vrsta na ponuđene šablone i stvarali mala umetnička dela.

U godini koju su Ujedinjene nacije proglasile Međunarodnom godinom zemljišta radionica „Crtajmo zemljom“ je prikazala ogromnu moć zemljišta i njen uticaj na naš život i opstanak. Kako se kroz igru najbolje uči, mališani su imali priliku da na radionici crtaju prirodnim bojicama raznih privlačnih oblika koje su napravljene od zemlje, što im je pričinjavalo ogromno zadovoljstvo. Da bi i zemlja lepim, toplim bojama ispisivala najlepša slova naše budućnosti, moramo je čuvati, što je bila i osnovna poruka radionice koja je nesumnjivo doprla do mališana.

NS SEME Crtajmo zemljom NS SEME Mali vodic kroz ratarstvo

„Mali vodič kroz ratarstvo“ se bez lažne skromnosti može pohvaliti velikim interesovanjem najmlađih posetilaca Festivala. Deca su kroz igru imala prilike da nauče osnove poljoprivredne proizvodnje, kao i mnogo drugih zanimljivih činjenica o najznačajnijim gajenim biljkama našeg podneblja.

NS SEME nevidljivi stanovnici zemljistaRadionica privlačnog naziva „Nevidljivi stanovnici zemljišta“ je takođe privukla pažnju. Osnovni smisao radionice bio je da pobudi interesovanje za taj čudesni svet zemljišnih mikroorganizama. Ako znamo da jedna mala kašika puna zemljišta sadrži milijardu bakterija, 120.000 gljiva i 25.000 algi možemo samo da zamislimo da zemljište nikad ne spava. Kroz dva mikroskopa, deca su imala prilike da zavire u živote malenih stvorenja, nevidljivih ljudskom oku.

Konačno, kako je cilj Festivala nauke da posetiocima pokaže da je nauka neodvojivi deo svakodnevice, da na zabavan, inspirativan i jasan način razbije predrasude i eliminiše ljudske strahove pred novim, nadolazećim tehnologijama, srećni smo što smo dali svoj pun doprinos istom.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10153304604844824.1073742036.56790329823&type=3[/do]