Institut za ratarstvo i povrtarstvo, institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju je suorganizator Svetske konferencije o soji 2023, koja se održava u Beču od 18. do 23. juna. Novosadske sorte soje su veoma zastupljene i njihov kvalitet je prepoznat širom sveta. Najveći proizvođač i izvoznik genetski nemodifikovane soje je upravo Srbija, a Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, kao institutu od nacionalnog značaja, pripala je čast da bude odabran za suorganizatora ovogodišnje Svetske konferencije o soji, koja se po prvi put održava na evropskom kontinentu. Jedanaesta po redu Svetska konferencija o soji okuplja najeminentnije stručnjake iz oblasti oplemenjivanja i proizvodnje soje, među kojima su stručnjaci iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. Štand Instituta posetio je velik broj učesnika konferencije u želji da se upoznaju sa našim oplemenjivačima soje i ostvare naučnu i poslovnu saradnju sa Institutom.
U ponedeljak, 19. juna, prof. dr Jegor Miladinović, direktor Instituta, održao je predavanje na temu „Oplemenjivanje soje u Evropi – metode, izvori i upotreba“, a u četvrtak, 22. juna, dr Vuk Đorđević održaće predavanje na temu „Napredna genotipizacija i fenotipizacija za uzgoj organske soje” u okviru projekta ECOBREED.
Kao suorganizator Svetske konferencije o soji, Institut za ratarstvo i povrtarstvo još jednom potvrđuje svoj značaj u oplemenjivanju i proizvodnji soje, i opravdava status instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.