Foto 01Dr Ankica Kondić Špika i mr Dragana Trkulja iz Odeljenja za biotehnologiju Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad učestvovale su na međunarodnoj konferenciji pod nazivom 16th EWAC-EUCARPIA Cereals Section International Conference, koja je održana od 24. do 29. maja 2015. godine u Lublinu, Poljska. Konferencija je organizovana u saradnji dve eminentne međunarodne organizacije: EWAC – The European Cereals Genetics Co-opeartive i EUCARPIA Cereals Section.

Konferenciji je prisustvovalo četrdeset osam učesnika iz dvanaest evropskih zemalja, kao i predstavnici iz Koreje, Meksika i Maroka. Pored uvaženih istraživača, profesora i oplemenjivača, na skupu su svoje radove izložili i doktoranti. Celokupan rad konferencije, kojom je predsedavao dr Andreas Borner, organizovan je u pet sekcija:

 

1. EWAC – The story of successful cooperation
2. Genetic Diversity vs. Plant Breeding
3. Trait evaluation and genetic mapping
4. Wheat initiative
5. Wide crosses, physiology and adaptation

Navedenim sekcijama obuhvaćene su različite oblasti savremenih istraživanja na pšenici i drugim strnim žitima. Prvo predavanje održao je prof. Kolin Lo (Colin Law), jedan od osnivača EWAC-a i pionira u radu sa aneuploidima kod pšenice. Imali smo čast i zadovoljstvo da upoznamo ovog svetski poznatog istraživača i da čujemo njegovo mišljenje o aktuelnim temama i izazovima u oplemenjivanju strnih žita.

Prisustvo najeminentnijih stručnjaka iz svih nabrojanih naučnih oblasti omogućilo je da se sagledaju najnovija naučna saznanja, razmotre aktuelna pitanja i definišu načini rešavanja najznačajnijih problema sa kojima se suočava savremeni svet (globalne klimatske promene, smanjenje obradivih površina, povećanje proizvodnje hrane, itd).

Ankica Kondic SpikaInstitut za ratarstvo i povrtarstvo pomenut je u više prezentacija kao jedna od institucija koje su dale značajan doprinos razvoju EWAC-a, svojim aktivnim učešćem u stvaranju i korišćenju kolekcija aneuploida u genetičkim istraživanjima na pšenici. Nekadašnji istraživači Instituta, kao što su uvaženi profesori Stevan Petrović, Slavko Borojević i Katarina Borojević, stekli su svetsku slavu i priznanje za svoj rad i doprinos u ovoj oblasti nauke. Aktuelna istraživanja u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo predstavljena su u okviru tri rada, dva usmena saopštenja i jedan poster. U okviru sekcije Trait Evaluation and Genetic Mapping, održane su usmene prezentacije pod nazivom: “Importance of flowering time loci for NS wheat breeding program i „Interactive effects of water and salt stress on wheat growth and productivity under greenhouse condition“.

Dragana TrkuljaPored toga, prezentovan je i poster pod naslovom Genotyping and linkage analysis of wheat experimental populations using KASP platform, nastao kao rezultat saradnje sa John Innes Centre, Norwich, Velika Britanija, u okviru projekta iz programa Framework 7 initiative (FP7): Genetics and Physiology of wheat development to flowering: Tools to bread for improved adaptation and yield potential (ADAPTAWHEAT). Nakon održanih prezentacija usledili su predlozi za saradnju, koje smo razmatrali i dogovarali tokom trajanja konferencije.

Pored veoma zanimljivih i aktuelnih prezentacija, kojima su obuhvaćene klasične i savremene metode oplemenjivanja pšenice, organizovane su i posete oplemenjivačkim stanicama Malopolska Hodowla Roslin i DANKO, gde su nas upoznali sa proizvodnim programom, kao i pravcima oplemenjivanja.

Učešće na 16. međunarodnoj konferenciji EWAC-EUCARPIA Cereals Section International Conference predstavlja veoma značajno iskustvo, kako sa aspekta sticanja novih znanja, tako i sa aspekta produbljivanja već postojeće saradnje, kao i uspostavljanja novih oblika saradnje sa vodećim evropskim institucijama koje se bave istraživanjem pšenice.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10153380456764824.1073742043.56790329823&type=3&uploaded=15[/do]