Naučni radnici Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, učestvovali su na 11. Međunarodnom naučnom simpozijumu polјoprivrednih nauka i 27. Savetovanju inženjera Republike Srpske – AgroRes 2022, koji se održao u periodu od 26. do 28. maja 2022. godine u Trebinju, Bosna i Hercegovina.

Skupu je prisustvovalo oko 200 učesnika iz 24 zemlјe sveta. Predstavnici Instituta za ratarstvo i povrtarsvo imali su značajnu ulogu na ovom skupu. Dr Milan Mirosavlјević je održao plenarno predavanje, a dr Goran Bekavac predavanje po pozivu. Predavanja na ovom skupu održali su i dr Sandra Cvejić, dr Sonja Gvozdenac i dr Sanja Vasilјević, dok su dr Sanja Mikić, dr Ljilјana Brbaklić, i dr Nevena Nagl u kratkom izlaganju predstavili svoje rezultate u okviru poster sesije. Tokom pauza između predavanja ostvareni su brojni kontakti sa kolegama iz Bosne i Hercegovine, kao i drugih zemalјa učesnica, koji predstavlјaju bitnu osnovu za dalјu saradnju.

Učešće na savetovanju značajno je doprinelo učvršćivanju ugleda i promociji istraživačkih rezultata Instituta u regionu.