dr Đura KaragićO trenutnoj situaciji proizvodnje lucerke govorio je dr Đura Karagić, rukovodilac Odeljenja za krmno bilje, gostujući na RT Vojvodina 1 u emisiji Agromozaik. On je izjavio da iako podnosi veliki nedostatak vlage u zemljištu, ono što je potrebno lucerki u ovoj fazi je oko 100 mililitara kako bi se nesmetano pokrenula vegetacija. U tom slučaju, mlada lucerka posejana u avgustu i septembru prošle godine ne bi trpela nikakve posledice suše. Padavine najavljene za kraj januara trebalo bi značajnije da poprave situaciju sa nedostatkom vlage u zemljištu. On je takođe napomenuo da u slučaju stare lucerke koja daje i 12 tona sena po hektaru potrebne su značajno veće količine od toga.

 

Zbog neuobičajeno visokih temperatura za ovo doba godine lucerišta su suočena i sa najezdom glodara, pa s obzirom da je dovoljno suvo već i sada može se obaviti  intenzivno drljanje. To je vrlo jeftina agrotehnička mera, veoma korisna za lucerku. Drljanjem se raskali površinski sloj zemljišta, unište ponikli zimski korovi, manji zimski korovi i pokriju se neaktivne rupe glodara. Time se dobija jasnija situacija koje su aktivne rupe. Zatim treba izvršiti suzbijanje glodara cinkoksid mamcima. 

To je mera koja zahteva angažovanje radne snage, relativno dosta košta, ali mora se sprovesti nekoliko puta tokom godine. Sada je pravi momenat za jedno od najvažnijih suzbijanja glodara, istakao je dr Đura Karagić. Od danas do kraja februara meseca obavezno se moraju pregledati lucerišta. Sigurno postoji potreba za suzbijanjem glodara. Pri primeni mamaka moraju se poštovati sve mere predostrožnosti, kako ne bi došlo do zagađenja životne sredine, odnosno uginuća divljači, što podrazumeva da se mamci postavljaju u aktivne rupe i da se vrši zatvaranje tih rupa.

 

Dok traje faza mirovanja, do kraja zimskog perioda, stručnjaci takođe predlažu proizvođačima upotrebu herbicida senkora za uništavanje korova devojačke trave, koji loše utiče na kvalitet sena, dugovečnost lucerke i na njene prinose. Kod mlade lucerke treba obratiti pažnju na eventualne štete od insekata tipa kukuruzne pipe, zato što je lucerka jedina zelena proteinska biljka u ovom periodu na njivi.

 

Domaćim semenom je posejano 75% lucerišta u Srbiji. Zbog kvaliteta naši semenari beleže stalni rast u plasmanu i izvozu semena lucerke, od najbližih suseda Bosne i Hercegovine, do dalekog Irana.