Stihovi dečje pesme Ljubivoja Ršumovića kažu: „Cveće je ukras bašte, leptir je ukras cveta, a deca puna mašte, deca su ukras sveta.“ Najlepše što čovek može da vidi u jednom domaćinstvu su razigrana deca i cveće raznih boja. Posejane cvetne leje u „prednjem dvorištu“ i baštama su zaista ukras svakog domaćinstva i ono što gost ulazeći u kuću prvo vidi i što na njega ostavlja najlepši utisak. Skladni cvetni aranžmani u bezbroj živih boja krase svako dvorište i kuće. Naravno, za to su uglavnom zadužene domaćice, koje često ostavljaju najlepše cvetove da sazru i uzmu seme za narednu sezonu. Uglavnom su to jednogodišnje cvetne vrste, ređe dvogodišnje. Među njima se i danas ističu:

Noćna frajla (Matthiola bicornis) je jednogodišnja zeljesta biljka visine od 50 do 60 cm, poreklom sa Mediterana. Ima izuzetno mirisne, sitne cvetove ljubičaste boje koji se otvaraju uveče i intenzivno mirišu. Na stalnom mestu seje se od druge dekade marta meseca, na međuredni razmak od 30 do 40 cm. Ukoliko je setva gušća proređuje se na 8 do 10 cm u redu. Cveta od juna do kraja jula meseca, a seme sazreva od 15. do 31. avgusta. Masa 1000 semena je oko 0,5 grama.

Lepa Kata (Callistephus chinensis) je biljna vrsta koja vodi poreklom iz Kine i Japana. Gaji se kao jednogodišnja cvetna vrsta u tri tipa. Kao niska (visina biljke od 20 do 40 cm), poluvisoka (50 cm), i visoka (preko 50 cm). Postoje genotipovi sa običnim i duplim cvetovima, a cvetovi mnogu biti cevasti, igličasti i valoviti (krecavi). Primenjuje se za sadnju cvetnih leja, žardinjera, posuda na balkonima, a visoki varijateti koriste se kao rezani cvet. Cvetovi su veličine  od 4 do 8 cm, bele, roze, crvene, ljubičaste i plave boje. Može se proizvoditi direktnom setvom ili iz rasada. Ukoliko se seje na stalno mesto, setva se obavlja početkom aprila na međuredni razmak od 20 do 25 cm. Cveta od 15. jula do 01. oktobra, a seme sazreva od 15. 9. do 01.11. Masa 1000 semena je oko 1,8 grama.

Turski karanfil (Dianthus barbatus) je biljna vrsta poreklom iz Evroazije. Ime je dobila od reči Dios-Bog i Anthus-Cvet (grčki božanski cvet). U našim uslovima gaji se kao dvogodišnja biljna vrsta, setvom u julu ili avgustu, ili rasađivanjem u septembru. Stablo je visine od 40 do 50 cm. Cvetovi su skupljeni u štitaste cvasti, prečnika od 7 do 9 cm, crvene, ružičaste, ljubičaste i bele boje, često dvobojan u raznim nijansama. Najbolje uspeva na osunčanim položajima i plodnom zemljištu uz navodnjavanje. Cveta od 15.06. do 01.08. Seme sazreva od 01.09. do 15.10. Masa 1000 semena je oko 1 gram.

Prkos (Portulaca grandiflora) je jednogodišnja biljna vrsta poreklom iz Južne Amerike. Dobro podnosi direktnu sunčevu svetlost i nedostatak vode. Cvetovi su prečnika od 3 do 5 cm, raznobojni, često nijansirani, obični ili dupli. Seje se u maju na razmak 50 x 10 cm. Cvetanje je od 15.07. do 01.09. Cvetovi se otvaraju samo pri sunčanom vremenu. Seme sazreva od 01.09. do 01.11. Masa 1000 semena je oko 0,1 gram.

Cinija (Zinnia elegans) je jednogodišnja cvetna vrsta poreklom iz Meksika i Južne Amerike koja je u XVIII veku doneta u Evropu. Ime je dobila po botaničaru Johan Gotfrid Zinni. Visina biljke je od 30 do 80 cm. Niske su od 30 do 50 cm, a visoke od 50 do 80 cm. Seje se krajem aprila i početkom maja na rastojanju od 50 cm. Može se proizvoditi i iz rasada. U redu se biljke ostavljaju na 15 do 20 cm. Cveta od juna do novembra. Cvetovi su prosti i složeni, bele, roza, oranž, žute ili crvene boje. Cvetovi su terminalni, skupljeni u cvasti, korpice, prečnika  od 5 do 12 cm. Seme sazreva od septembra do novembra meseca. Masa 1000 semena je oko 7,5 grama.

Petunija (Petunia hybrida) je jednogodišnja biljna vrsta, poreklom iz Južne Amerike. Proizvodi se iz rasada. Rasađuje se u maju, na razmak 40 x 10 cm. Cvetovi su pojedinačni, krupni tubičasto levkasti, mirisni, jednobijni i višebojni, prosti i složeni. Cveta od juna do novembra, a seme sazreva od druge polovine avgusta do polovine oktobra. Masa 1000 semena je oko 0,08 grama.

Šlajer (Gypsophila elegans) je jednogodišnja zeljasta biljka poreklom iz Evro-Azije. Seje na stalno mesto od oktobra do početka marta, a cveta od početka maja do kraja juna. Cvetovi su sitni, najčešće beli. Koristi se kao dekoracija u aranžmanima ili kao dekoracija u baštama. Seme sazreva krajem juna. Masa 1000 semena je oko 0,8 grama.

Iberis (Iberis umbellata) je jednogodišnja zeljasta biljka, poreklom iz Mediterana, visine od 30 do 40 cm. Cvetovi se nalaze u štitastim cvastima, bele, ljubičaste i ružičaste boje. Seje se na stalno mesto tokom marta na razmak od 15 do 20 cm između reda, a u redu na konačan sklop od 8 do 10 cm. Cveta od početka juna do početka jula. Seme sazreva u avgustu. Masa 1000 semena je oko 2 grama.

Lepi dečko (Impatiens balsamina) je jednogodišnja zeljasta biljka, poreklom iz Istočne Azije. Visina biljke je od 30 do 60 cm. Seje se od polovine aprila na stalno mesto, a cvetanje je od polovine juna do početka avgusta. Cvetovi su raznih boja, cvetaju sukcesivno i nalaze se ispod listova. Seme sazreva od početka septembra do kraja oktobra. Masa 1000 semena je oko 7,8 grama.

Noćurak (Miriabilis jalapa) je kod nas jednogodišnja zeljasta biljka poreklom iz Perua. U Evropu je donešen 1525. godine kao cvetna vrsta. Visina biljke je od 60 do 100 cm. Biljka se grana i guste je krošnje. Cvetovi su u obliku tube, mirišljavi, ružičaste, bele, žute i crvene boje, a ponekad pojedinačan cvet može biti višebojan. Cvetovi se otvaraju uveče (posle 16 časova) i cvetaju do sledećeg jutra. Seje se krajem aprila ili početkom maja na razmak od 50 do 60 cm između reda, a u redu na 3 do 4 cm. Cveta od jula pa do pojave prvih mrazeva. Seme sazreva sukcesivno od polovine septembra do novembra. Masa 1000 semena je oko 70,0 grama.