Žetva soje je pri kraju, a procene su da će prosečan prinos ove uljarice biti oko tri tone po hektaru. Ovog proleća soja je posejana na površini između 155.000 i 165.000 hektara, u odnosu na lane kada je zauzimala površinu od oko 250.000 hektara. Ipak, ove godine biće ubrano skoro dvostruko više nego lane, te ćemo imati oko 500.000 tona soje.

Ova godina je bila dobra za soju u pogledu rasporeda kišnih i sunčanih dana, jedino što se uoči žetve vreme pokvarilo. Desetak dana pred kraj avgusta bile su visoke dnevne temperature bez padavina, pa je zrno malo sitnije, što je uticalo da prinosi budu za nekoliko procenata niži, navodi dr Vojin Đukić iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju. Prošla godina, koja je bila sušna, doprinela je da ovog proleća bude manje posejane soje, ali i sa daleko manje površina imamo više soje nego u prošlogodišnjoj žetvi, istakao je dr Đukić.

Novosadske sorte soje i ove godine donele su dobre rezultate i još jednom opravdale očekivanje poljoprivrednih proizvođača širom naše zemlje.