prinos-kukuruza-bekavac-2021Zbog nepovoljnih vremenskih uslova do sada je kukuruz skinut sa oko 40% posejanih površina.

Prinosi su različiti širom naše zemlje, a u Vojvodini te razlike su izraženije nego prethodnih godina, navodi dr Goran Bekavac, savetnik za genetiku i oplemenjivanje iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Rezultati ogleda Instituta za ratarstvo i povrtarstvo koji se izvode širom zemlje daju različite rezultate.  Sa istim setom hibrida i istim eksperimentalnim dizajnima, prinosi u Somboru su bili od 9,7 do 10 t/ha, dok su na Rimskim šančevima 6,3 do 6,5 t/ha. Vremenske prilike su dosta uticale na ovogodišnju proizvodnju kukuruza, a dr Bekavac smatra da će ova godina biti upamćena kao veoma specifična zbog mnogo biotičkih i abiotičkih stresova koje je kukuruz pretrpeo.

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova setva kukuruza je počela kasnije u odnosu na prethodne godine, zatim je usledila smena toplih i hladnih perioda, suše, pa i kišnih perioda, te su svi hibridi bili nešto niži, što utiče na visinu prinosa. Prosečan prinos koji se očekuje na nivou države je oko 5 t/ha. Imajući u vidu godišnje potrebe za kukuruzom, uz prinos od oko  5 t/ha, biće dovoljno kukuruza za narednu sezonu, smatra dr Bekavac.

Ova godina je pokazatelj da poljoprivredni proizvođači moraju primenjivati tehnologiju proizvodnje, da se moraju sačekati optimalni uslovi zemljišta, odnosno da temperatura setvenog sloja bude 10°-12° C. Poljoprivredni proizvođači koji su započeli setvu u martu morali su da presejavaju kukuruz. Gustina setve, takođe veoma utiče na prinose. Gustina setve koju stručnjaci iz Instituta predlažu dobijena je nakon višedecenijskih ispitivanja te bi poljoprivredni proizvođači trebalo da se pridržavaju saveta koje dobijaju od stručnjaka, ističe dr Bekavac.

Savet dr Bekavca je da poljoprivredni proizvođači ne vrše žetvu dok ne prestanu padavine, kako ne bi skinuli zrno koje može da ima veću vlagu, zatim ga skladištili i izazvali kvarenje zrna. Silosi bi trebalo da budu očišćeni i dezinfikovani, kako bi u narednom periodu u njemu bila skladištena samo zdrava zrna kukuruza.

Za sve stručne savete poljoprivredni proizvođači mogu da se obrate stručnjacima iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.