Mnogi poljoprivredni proizvođači su svesni prednosti koje donosi gajenje soje i iz godine u godinu je seju na svojim parcelama. Neke su od prednosti gajenja ove ratarstke biljne vrste ogledaju se u tome što ona obogaćuje zemljište na kome je posejana, jer ostavlja u zemljištu 60-80 kg čistog azota, te je odličan predusev mnogim ratarskim kulturama, kao i povoljnom hemijskim sastavom zrna odličnim za prehrambenu i druge grane industrije.

Iako je ove godine posejana na manjih površinima nego prethodnih godina, oni ratari koji su je zasejali i primenili sve agrotehničke mere veruju u isplativost proizvodnje i ovih dana redovno obilaze svoje useve.

Soja koja je zasejana tokom prve polovine aprila trenutno je u fazi nalivanja zrna, dok su sorte kasnijeg zrenja u fazi cvetanja i veoma je bitno to što nisu doživele stres usled nedostatka vlage. Na takvim parcelama, ukoliko budu optimalni vremenski uslovi tokom narednog perioda, mogu se očekivati dobri prinosi, ali ako budu visoke temperature može doći do ubrzanog sazrevanja, navodi dr Vojin Đukić sa Odeljenja za leguminoze Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Na mestima gde je led oštetio useve u ranijim fazama došlo je do regeneracije biljaka, ali ako je led padao tokom jula meseca oštećenja su velika, pogotovo na kasnijim sortama. Na područjima gde su vremenske nepogode donele ogromne štete, biljka je uništena do korena, proređen je sklop tu nema regeneracija, a stvoreni su uslovi za pojavu korova, ističe dr Đukić.

Savet stručnjaka je da ratari redovno obilaze svoje parcele obzirom da su zabeležene i pojave grinja koje se prvo javljaju na obodima parcele, te se blagovremeno mora reagovati akaricidima kako se ne bi proširile na celu površinu. Ova pojava se može uočiti golim okom, list postaje sivkast, a ukoliko se odmah ne reaguje prinos i kvalite zrna može biti smanjen. Grinje su vidlijve na naličju listova gde sisaju biljne sokove, a ukoliko dođe do jačeg napada ovih štetočina može doći do albog rasta biljaka, sitnijih mahuna i manjeg prinosa. Vremenske prilike sa visokim temperaturama pogoduju razvoju ovih štetočina te je neophodno obratiti pažnju, naročito kada su u pitanju kasnije sorte zrenja.

Nadamo se da će vremenski uslovi pogodovati daljem razvoju soje i da će biti ostvareni visoki prinosi kao što smo navikli sa NS seme sortama soje. Za sve stručne savete poljoprivredni proizvođači mogu da se obrate stručnjacima iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.