Letnja sorta kupusa NS OrionU distributivnom centru Instituta, kao i veleprodajnoj mreži Instituta, u prodaji se nalazi kupus Orion. Upakovan je u kesice od po 3 g i 25 g.

Orion – spada u kupuse namenjene pre svega svežoj letnjoj potrošnji ali i za kiseljenje. Biljke su bujne, visine do 26 cm. Obrazuje spljošteno-okruglu srednje čvrstu glavicu (sedeći tip). Spoljašnji kočan je dužine od 10 do 11 cm, unutrašnji od 8 do 10 cm. Prečnik glavice od 18 do 22 cm, visine od 16 do 18 cm, mase oko 2,5 kg. Poseduje široku, nisku lisnu rozetu širine 80–90 cm. Listovi su veliki, ovalni, glatki po obodu, svetlozeleno-crvene boje. Sadrži od 13 do 14 listova u rozeti. Lisna nervatura je slabo izražena a glavni nerv je tanak i uzan. Glavica je blago spljošteno-ovalnog oblika, na preseku belo-crvenkaste boje, nežnih unutrašnjih listova, dobrog ukusa i kvaliteta.

Dužina vegetacije iznosi oko 85–95 dana (rasađivanje  – tehnološka zrelost) i tolerantan je prema niskim temperaturama. Po dužini vegetacije odgovara mu letnja i jesenja proizvodnja. Uz punu primenu agrotehnike ostvaruje prinos od oko 60 t/ha. Orion je, po dužini vegetacije, ranija sorta od sorte NS-Futoški, ima nešto sitniju glavicu, manje puca, brže se kiseli, ukusna je bilo da se  koristi kao sveža ili ukiseljena.

Sadržaj ukupne suve materije u glavicama iznosi 11,03%, sadržaj ukupnih šećera 6,33%.Od mineralnih materija sadrži: magnezijuma 143 mg/kg, kalijuma 3003 mg/kg, kalcijuma 519,56 mg/kg, natrijuma 210,92 mg/kg.

Podnosi nešto gušći sklop kod rasađivanja. Sadrži antocijan – crvenu boju u listovima glavice i rozete, što mu daje dužu upotrebnu vrednost. Namenjen je za srednje kasnu proizvodnju, sa setvom od druge dekade aprila do početka maja i sa sadnjom početkom juna meseca.

Letnja sorta kupusa NS Orion Letnja sorta kupusa NS Orion