Iz Odeljenja za organsku proizvodnju i biodiverzitet, u prilici smo da vam ponudimo list i etarsko ulje mente (nane) iz konvencionalne (redovne), a uskoro i iz organske, proizvodnje. Nana ili menta (lat. Mentha piperita) je lekovita, mirisna, medonosna, začinska i industrijska biljka. Osobito je mirisan list nane, jer u njemu ima najviše etarskog ulja, od čega, uglavnom, i potiču lekovitost i prijatan miris ove tako korisne biljke.

Sadržaj eteričnog ulja iznosi oko 2,5%. Osim etarskog ulja, sa svojstvenim prijatnim mirisom koji osvežava i hladi (zbog prisutnog mentola), u listu ima i malo tanina, gorkih i drugih korisnih sastojaka, zbog čega je dejstvo ove biljke višestruko, raznovrsno, pa joj je i primena široka.

Mnogobrojni korisni sastojci čine ovo ulje višestruko značajnim. Koristi se ne samo u farmaciji već i u industriji parfema i kozmetike a ima i relaksirajuće svojstvo.

Etarsko ulje mente deluje opuštajuće na želudac i creva, smanjuje grčeve, mučninu, eliminiše napetost, bolove, pojavu viška vazduha – aerofagiju, reguliše varenje. Još bolji efekti se postiže u kombinaciji sa kimom, komoračem, kamilicom, anisom, cimetom. Posredno utiče i na normalizovanje funkcije jetre i žuči. Nana utiče na regulaciju varenja, stimuliše lučenje žuči, sekreciju želudačnih sokova, smanjuje stomačnu napetost. Često ulazi u sastav čajnih mešavina za stomačne tegobe ili kao korigens u poboljšavanju ukusa neke čajne mešavine. Mentol, jedna od komponenti etarskog ulja nane, lokalno primenjen smanjuje bol, hladi, dovodi do utrnuća, pa se koristi kod različitih reumatskih tegoba i neuralgija.

Etarsko ulje mente deluje antimikrobno (za suzbijanje infekcija), antivirotski, antifungicidno, na sistem za varenje spazmolitički a pošto rashlađuje, spolja se koristi za smanjenje bolova. Takođe, ulje se primenjuje i za inhalaciju.

Etarsko ulje mente ulepšava boju kože, sužava pore, održava vlažnost suve kože. Osvežava i uklanja sa lica tragove umora. Smanjuje osetljivost prema spoljašnjim uticajima i povećava zaštitne funkcije epiderma.

Stari Egipćani su koristili etarsko ulje mente za aromatizovanje hrane i vina, zbog izuzetnog mirisa mentola.