Vrste žita koje su dokazano najduže u upotrebi kao ljudska hrana su kamut – staroegipatska pšenica, dinkel – žito sa tvrdom, nejestivom opnom, bez glutena, poreklom iz Azije i spelta ili biblijska žitarica. Proizvodnja spelta pšenica ne može da uspe ako u zemljištu ima teških metala, zbog čega je idealna za gajenje u sistemu organske proizvodnje. Preporučljivo je spelta pšenicu koristiti u ishrani ljudi zbog hemijskog sastava zrna bogatog hranljivim materijama, a mogu da je koriste i osobe koje su alergične na gluten. U proizvodnji je manje zahtevna prema klimatskim, zemljišnim uslovima i prema zahtevima vezanim za agrotehniku. Kao takva pogodnija je za organsku proizvodnju.

 

Spelta pšenica je pogodna za proizvodnju integralnog brašna jer obezbeđuje sve potrebne hranljive materije, u prirodno idealnom balansu. Ovaj tip pšenice se koristi za spravljanje specijalnih hlebova koji se znatno brže vare u odnosu na običnu pšenicu. Spelta ima visok sadržaj glutena, tako da se njeno brašno može koristiti za pripremu peciva i testenina bez jaja. Integralno brašno od organski uzgojene pšenice i makarone od integralnog organskog brašna spelte pravi su izbor za osobe koje žele da se hrane zaista zdravo i žive u skladu sa prirodom, a neki je smatraju i žitaricom budućnosti.

 

U Odeljenju za Organsku proizvodnju i biodiverzitet, kao organizacione jedinice Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada proizvodi se organski proizvedeno, deklarisano seme spelta pšenice. U pitanju je kasna sorta pšenice Nirvana, veoma otporna na niske temperature tokom zime. Formira “obuveno” zrno sa hektolitarskom masom 75-78 kg, masom 1000 zrna oko 41g, te sa sadržajem proteina oko 15%.

 

Sadrži sve vitamine B grupe (osim vitamina B 12), a ima 7-8 puta više kalcijuma, magnezijuma, fosfora i selena od ostalih žita. Pošto su u spela pšenici ti minerali vezani  organskim ugljenikom, mogu kompletno da se apsorbuju u organizmu. Spelta pšenica sadrži i znatnu količinu cinka, a ima relativno nizak glikemijski indeks, što pomaže i u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi. Njena izvrsna prehrambena svojstva u tradicionalnim kulturama činila su je namirnicom koja se koristila da se povrati snaga i oporavi organizam čoveka nakon bolesti ili velikih napora.