Usled novonastale situacije izazvane pandemijom virusa COVID-19, Institut za ratarstvo i povrtarstvo, institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, uz JP „Pošta Srbije“ rado se pridružio inicijativi Vlade Republike Srbije i ministarstva zaduženog za regionalni razvoj. U cilju da se maksimalno olakša distribucija semena, javno preduzeće „Pošta Srbije“ će besplatno vršiti isporuku semena kupljenog u Institutu.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, može se pohvaliti širokom paletom visokoprinosnih i adaptabilnih NS SEME hibrida kukuruza.

Kukuruz je jedna od najvažnijih poljoprivrednih vrsta za ishranu ljudi, stoke i za prerađivačku industriju. Veliki značaj kukuruza proizilazi, pre svega, iz raznovrsnosti njegove upotrebe, potencijala rodnosti, mogućnosti ostvarivanja visokih prinosa zrna i silaže.

U zavisnosti od Vaših potreba, Institut je tu da Vam ponudi hibride kukuruza za kombajniranje, berbu u klipu i siliranje. Prodajna vreća semenskog kukuruza sadrži 25.000 zrna, a u zavisnosti od izbora hibrida i uslova proizvodnje optimalni sklop se kreće od 57.000 do 75.000 biljaka po hektaru, pri čemu je za spravljenje silaže potrebno povećati broj biljaka za 10 – 15%.

Izbor hibrida kukuruza predstavlja jedan od najbitnijih faktora u proizvodnji. Za više informacija o sortimentu, kliknite ovde.

Suncokret je jedan od glavnih izvora jestivog ulja i gaji se u mnogim delovima sveta. U preko 40 godina dugoj tradiciji stvaranja hibrida suncokreta, Institut za ratarstvo i povrtarstvo je do sada registrovao 681 hibrid. U ponudi Instituta nalazi se široka paleta visokoproduktivnih uljanih hibrida, Clearfield hibrida, hibrida otpornih na herbicide iz grupe sulfonil urea, kao i hibridi za posebne namene. Prodajna vreća NS SEME hibrida suncokreta broji 70.000 zrna. Preporučeni optimalni sklop u žetvi je 55.000 – 60.000 biljaka po hektaru. Više informacija o NS SEME hibridima suncokreta možete pronaći na ovom linku.

Poljoprivredni proizvođači koji se između ostalog bave i stočarstvom treba da na svom gazdinstvu, pored ratarskih kultura, u setvenu strukturu uvrste i krmno bilje. Način na koji se iskorišćavaju krmne kulture su uglavnom zelena krma, seno, silaža i senaža.

U prodajnom sortimentu Instituta za ratarstvo i povrtarstvo možete pronaći visokokvalitetne sorte krmnih biljaka. Kada je reč o lucerki, sorte Banat VS i i Banat ZMS II prodaju se u pakovanjima od 1 kg, 5 kg i 10 kg, a Nijagara i NS Jelena u pakovanju od 5 kg. Što se tiče krmnog sirka, posebno bismo izdvojili sortu NS Džin, koja dolazi u prodajnom pakovanju od 5 kg.

Za više informacija o prodajnom sortimentu krmnog bilja, kliknite ovde.

Srećnu i uspešnu proizvodnu godinu želi Vam Institut za ratarstvo i povrtarstvo, institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.