Kako su poljoprivredni proizvođači na nekim parcelama počeli sa žetvom, polako dobijamo prve rezultate jarih biljnih vrsta.

Prve požnjevene parcele su na peskovitim terenima gde je bilo malo padavina, pa su zabeleženi prinosi od oko 600 kilograma po jutru, dok se na parcelama gde je bilo više padavina očekuju i veći prinosi.

Vremenski uslovi nepovoljno su uticali na sve jare biljne vrste, ali će suncokret pretrpeti najmanje posledice. Prosečan višegodišnji prinos suncokreta je oko 3 tone po hektaru, čime je Srbija među vodećim zemljama u Evropi, a ove godine se zbog vremenskih uslova očekuje oko 10% niži prinos. Sadržaj ulja takođe je nešto niži na parcelama gde je započeta žetva, ali se očekuje veći procenat ulja na parcelama gde su zabeležene padavine, navodi dr Vladimir Miklič iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Početak setve obeležio je rekordni minimum zimske vlage, potom su usledile smene stresnih vremenskih prilika i ekstremno visoke temperature u junu i julu, što će uticati na smanjenje prinosa kukuruza, navodi dr Goran Bekavac.

Ova proizvodna godina će ostati zapamćena po izuzetno maloj količini padavina i ekstremno visokim temperaturama. Temperatura preko 35 stepeni Celzijusa zaustavlja normalne fiziološke procese i veoma negativno utiče na kukuruz. Iako je kukuruz toploljubiva biljna vrsta, on troši velike količine vode. U našem agroekološkom rejonu, prosečna potrošnja za hibride svih FAO grupa u toku vegetacije je od 450 do 600 milimetara padavina, a ove godine je zabeležena manja količina padavina, neravnomerno raspoređena, što će se negativno odraziti na kukuruz. Kakvi rezultati će biti ostvareni znaćemo u narednih par nedelja, kada počne berba najranijih hibrida, ističe dr Bekavac.

Izborom hibrida i pravilnom agrotehnikom se ostvaruju najbolji rezultati. Savet stručnjaka iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo je da se ranije krene sa setvom i biraju raniji hibridi, kako bi se iskoristile zimske rezerve vlage i izbegli periodi najviših temperatura, a samim tim ostvarili najbolji rezultati.

Na jesenjem Danu polja Instituta, koji će se održati u petak, 2. septembra na Rimskim šančevima, poljoprivredne proizvođače očekuje razmena iskustva i znanja, procena prinosa, kao i upoznavanje sa postojećim i novim NS seme sortimentom. Detaljnije informacije o održavanju Dana polja možete pogledati na https://nsseme.com/dan-polja/.