Snežne padavine i mrazevi proteklih dana pomerili su nakratko početak setve kukuruza u Srbiji, ali ukoliko se prognoze meteorologa obistine, ovaj veliki posao mogao bi da počne krajem prve nedelje aprila, odnosno u terminu kao i prethodnih godina.

Sneg je nakvasio i ohladio zemljište, pa bi trebalo sačekati da se ono prosuši i zagreje na deset do 12 stepeni, na dubini pet do sedam centimetara, pa onda sa sejalicama ući u njive, ističe dr Goran Bekavac, rukovodilac Odeljenja za kukuruz u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, institutu od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Ove nedelje temperature vazduha porasle su na oko 19 stepeni i ne očekuju se nove padavine, kako je i prognozirano. To znači da su se oranice zagrejale i stvoreni su neophodni uslovi za setvu, koja bi trebalo da bude obavljena tokom aprila, u optimalnom roku.

Ne bi valjalo da setvu produžimo i u maju, jer bi tako svaki dan zakašnjenja prouzrokovao vidljivo sniženje prinosa, upozorava dr Bekavac i napominje da se moraju uložiti maksimalni napori kako bismo, u uslovima vanrednog stanja zbog pandemije virusa korona, setvu obavili što bolje i tako obezbedili prehrambenu sigurnost.

 

NS seme na vreme na adresi ratara

Institut za ratarstvo i povrtarstvo blagovremeno je obezbedio i ratarima distribuirao dovoljne količine semena najkvalitetnijih novosadskih hibrida kukuruza i ostalih ratarskih i povrtarskih kultura, napominje Dušan Šikoparija, pomoćnik direktora za marketinške poslove u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo i dodaje da zaposleni u doradi semena rade po smenama, u skladu sa Uredbom o vanrednom stanju zbog epidemije.

Kukuruz će ovog proleća zauzeti površinu od 950.000 do milion hektara, što je više nego ranije, kada je tom žitaricom bilo posejano 920.000 hektara.