S jeseni, pred smiraj poljoprivredne sezone pojedini poljoprivredni proizvođači pale žetvene ostatke ugrožavajući na taj način zemljište ali i ljude.

Zemljište je živ organizam i paljenjem strništa se uništava, degradira se njegova struktura i zemljišna mikroflora. Gubimo na zelenišnom đubrivu jer posle žetve ostaje organska materija koja se razgrađuje, pošto se zaore, navodi prof. dr Jegor Miladinović, direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Postoje razlozi zbog kojih poljoprivredni proizvođači pale strnjiku, a jedan od njih je jer se na taj način brže i jeftinije oslobode žetvenih ostataka. Ne moraju da pale traktor, troše naftu, da obavljaju agrotehničku operaciju ljuštenja strništa, nego jednostavno zapale žetvne ostatke i njiva im je posle čista, ističe prof. Miladinović.

Ljuštenje strnjišta je agotehnička mera obrade zemljišta, koja se primenjuje da bi se oranica pripremila za setvu naredne kulture i između ostalog podrazumeva zaoravanje žetvenih ostataka. Tako na primer, slama ili kukuruzovina postaju svojevrsno đubrivo. Paljenje stnjike je loša praksa jer umesto organske materije, kojom bi se nahranilo zemljište prilikom zaoravanja, na njivi ostaje pepeo i zgarište. Iovako ne koristimo onoliko organskog đubriva koliko bi trebalo, i zbog nedostatka stočnog fonda, da bismo održali zemljište kao živi organizam u dobrom stanju. Zemljištu treba povećati vrednost i sadržaj organske materije da bi se ostvario veći prinos u godinama koje dolaze. Pored smanjenja troškova pojedini poljoprivredni proizvođači primenjuju ovaj metod jer smatraju da je pepeo koristan kao izvor hranljivih materija za biljke, ističe prof. Miladinović.

Stručnjaci Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju prepoznali su važnost edukacije poljoprivrednih proizvođačima na temu očuvanja naših prirodnih bogatstava kao što je zemljište, te tokom Savetovanja agronoma i poljoprivrednika Srbije drže edukacije na tu temu, a ratari uvek mogu da im se obrate za sve stručne savete ili se informišu putem naših društvenih mreža.