Soja je ovog proleća pojesana na između 150.000 i 180.000 hektara širom naše zemlje, što je manje nego lane kada je ona zauzela oko 230.000 hektara.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo, institut od nacionalnog značaja je tradicionalno vesnik važnog posla u poljoprivredi, te nakon njega žetvu započinju poljoprivredni proizvođači širom zemlje. Prvi otkosi soje pokazuju da će prinosi ove uljarice biti na nivou proseka, između dve i tri tone po hektaru.

Prošle godine vremenski uslovi, a najviše suša, negativno su uticali na rod soje, te su prinosi bili ispod proseka, ova godina obećava više prinose. Hladno vreme je uticalo na pomeranje rokova setve, potom je usledio hladan, kišni period, što je doprinelo da u prvom delu vegetacije korenov sistem ostane plitko u zemlji. Visoke temperature u poslednjoj dekadi avgusta dosta su uticale na prinos, zrna su ostala nenalivena što će se odraziti na prinos, navodi dr Vojin Đukić iz Instituta za ratarstvo i povratrstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju. Dr Đukić predviđa da će na nekim parcelama prinos biti oko 3 t/ha, a na nekim će biti oko 2,5 t/ha. Kada je godina idealna, sa smenom kiše i sunca, kao što je bila 2014. godina, prinosi su bili preko 3 t/ha, dok su na nekim parcelama Instituta bili i preko 6 t/ha.

Kako su poljoprivredni proizvođači navikli da uz novosadske sorte soje ostvaruje stabilne prinose uz izuzetan kvalitet i ove godine očekujemo dobre rezultate.