zetva-suncokreta-2021Suncokret je biljna vrsta koja je tolerantnija na sušu i visoke temperature od ostalih. Međutim, vremenski uslovi ove godine uticali su i na ovu uljaricu.

Može se reći da je karakteristično za ovaj period to da je došlo do kašnjenja u žetvi, ne samo zbog poslednjih kiša, nego i zbog drugih vremenskih uslova u drugom delu vegetacije, odnosno u vreme nalivanja zrna. Žetva jeste počela, ali još uvek ne intenzivno. Nekada smo u ovo vreme imali veće požnjevene površine.

Ovi prvi prinosi ne mogu da budu pokazatelj prinosa koji ćemo mi ove godine u Srbiji imati kada je u pitanju suncokret, navodi dr Vladimir Miklič, pomoćnik direktora za međunarodne komercijalne poslove iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Pored kašnjenja u žetvi, suncokret je nešto niži nego što je to uobičajeno zbog vremenskih uslova, ali to ne bi trebalo mnogo da utiče na prinos. Može da ima uticaja, ali ne preteranog. S druge strane, to što je žetva malo kasnija i što se period nalivanja zrna malo produžio može da bude pozitivno, jer govori o tome da se produžilo vreme nalivanja zrna i da će verovatno samim tim prinos biti nešto bolji nego što bi to bio slučaj da je bila prerana žetva i da je presečeno nalivanje.

Suncokret ima anatomsko-morfološke osobine, pre svega dubok koren koji je sposoban da usvaja vodu iz dubljih slojeva, tamo gde su manje oscilacije sadržaja i prisustva vlage i gde vlaga nije dostupna većini ratarskih jarih kultura. Upravo zato on može lakše da amortizuje kritične sušne periode koji se sve češće javljaju i zato njegov prinos iz godine u godinu najmanje varira  u odnosu na druge glavne proletnje ratarske kulture koje se gaje u Srbiji, a to će biti slučaj i ove godine, navodi dr Miklič.

Dr Miklič ističe da ovo neće biti jedna od najboljih godina, ali da se ne očekuje ni velik pad. Očekuje se da bude nešto prosečno ili malo ispod proseka u odnosu na poslednjih nekoliko godina.

Intenzivnija žetva suncokreta se očekuje već od naredne nedelje, a poljoprivredni proizvođači za sve stručne savete mogu se obratiti stručnjacima iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.