Gajenje uljane repice iz godine u godinu doživljava ekspanziju zbog mnogobrojnih benefita koje donosi ova uljarica. Ona predstavlja osnovnu sirovinu za proizvodnju biodizela, jer u proseku jedan hektar uljane repice može dati 400 litara biodizela.

Uljana repica se može sejati i u proleće, ali veći prinosi se postižu sa ozimim usevom, čija setva počinje ovih dana. Jedna od najkritičnijih faza u proizvodnji uljane repice je setva, čiji optimalan rok je od 1. do 20. septembra. Kada je temperatura preko 30°C pravi je izazov za poljoprivredne proizvođače da suvo zemljište dobro pripreme, a nakon setve u takvim uslovima biljke treba i da isklijaju. Poljoprivredni proizvođači koji su odlučili da poseju uljanu repicu koriste poslednje kiše i povoljniju vlažnost zemljišta kako bi adekvatno pripremili zemljište. Pre svih tih poslova potrebno je analizirati zemljište kako bi đubrenjem obezbedili neophodne uslove za rast i razvoj biljaka, ističe prof. dr Ana Marjanović Jeromela iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

U okviru NS seme sortimenta u ponudi su 2 sorte Zlatna i Zorica i 3 hibrida uljane repice – NS Pek, NS Vid i NS Ras, koji će pozlatiti njive širom naše zemlje i obezbediti sigurne i visoke prinose. Za sve stručne savete poljoprivredni proizvođači mogu da se obrate stručnjacima iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.