potraznja-kukuruzaInteresovanje poljoprivrednih proizvođača  za kukuruz, soju i suncokret ove godine znatno je veće nego prošle.

Zbog rasta potražnje kukuruza, čija je cena oko 24 dinara po kilogramu, postoji i veće interesovanje za setvu i mogućnost da ove godine bude zasejano i više od milion hektara, navodi dr Goran Bekavac, savetnik za genetiku i oplemenjivanje u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, institutu od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju. Potražnju kukuruza podigla je potražnja iz Kine, iako je posle Amerike, gde se kukuruz seje na 32 miliona hektara, Kina najveći proizvođač te žitarice, na 24 miliona hektara. Srbija ne bi trebalo da izvozi kukuruz u zrnu, a izvozila ga je i za 16 dinara, već da poveća stočni fond ili proizvodi etanol kako bi povećala zaradu, ističe dr Goran Bekavac.

Cena suncokreta je, kako navodi menadžer razvoja proizvoda u novosadskom Institutu dr Vladimir Miklič skočila i kako se nezvanično priča “na zeleno” se u Srbiji traži po ceni od 46 do 48 dinara za kilogram.

Na tržištu Ukrajine, koja je pored Rusije najveći proizvođač suncokreta na svetu, tona košta 800 dolara, što nije bilo skoro, a možda i nikad. Interesovanje za setvu suncokreta je povećano i zbog toga što ta kultura daje najstabilnije prinose i pogodna je za peskovito zemljište. U Srbiji se suncokretom seje oko 220.000 hektara, što je velika površina u odnosu na ukupno zemljište, ističe dr Vladimir Miklič.

Cena soje, kako je istakao rukovodilac Departmana za oplemenjivanje u Institutu dr Vuk Đorđević, takođe raste na berzi, pa će se tom kulturom i ove godine u Srbiji zasejati oko 200.000 hektara. Soju treba sejati posle 1. aprila kada se zemljište zagreje do 10-12 stepeni.

Setva ovih biljnih vrsta trebalo bi da počne za desetak dana. NS semena hibrida kukuruza i suncokreta kao i sorti soje ostalo je u malim količinama, pa je preporuka poljoprivrednim proizvođačima da požure sa nabavkom kako bi otpočeli setvu u optimalnom roku. Za stručne savete poljopivredni proizvođači mogu da se obrate stručnjacima iz Instituta.