Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada prošle godine proslavio je veliki jubilej – 80 godina postojanja i predanog rada na unapređenju poljoprivrede. Od Poljoprivredne ogledne i kontrolne stanice, osnovane 1938. godine u Kraljevini Jugoslaviji, Institut je izrastao u vodeću naučnoistraživačku instituciju iz oblasti poljoprivrednih nauka u ovom delu Evrope i šire, te zasluženo stekao status Instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Kukuruz je naša vodeća ratarska biljna vrsta i zauzima veće površine od strnih žita, soje, suncokreta i šećerne repe sa kojima se najčešće smenjuje u plodoredu. Predstavlja jednu od najznačajnijih žitarica kako u ljudskoj ishrani, tako i u ishrani životinja.

Ovaj period godine se koristi za pripremu predstojeće setve kukuruza. Da bi proizvodnja kukuruza bila što uspešnija i sa minimalnim rizikom, potrebno je primeniti niz agrotehničkih mera koje moraju biti izvedene kvalitetno i na vreme.

U narednim danima, čim se zemljište dovoljno prosuši, potrebno je zatvoriti zimsku brazdu i na taj način sačuvati rezerve zimske vlage u zemljištu ukoliko to nije urađeno ranije, a zatim uneti azotna đubriva i izvršiti predsetvenu pripremu. Predsetvenu pripremu potrebno je obaviti što kvalitetnije, kako bi se obezbedili optimalni uslovi za ujednačeno klijanje i nicanje useva.

Pošto je kukuruz toploljubiva biljka, setvu bi trebalo obaviti kada se steknu povoljni uslovi, pre svega u pogledu temperature površinskog sloja zemljišta (10-12°C). Poslednjih godina svedoci smo sve ozbiljnijih klimatskih promena, zbog čega je važno primeniti adekvatnu tehnologiju proizvodnje za svaku proizvodnu godinu i svaku parcelu pojedinačno.

Osim toga, jedan od najvažnijih činilaca u proizvodnji kukuruza je izbor hibrida. Na pravilan izbor hibrida utiče mnogo faktora, kao što su namena proizvodnje, prirodni uslovi za gajenje (temperature, padavine, tip zemljišta), stanje zemljišta u pogledu zaliha zimskih padavina, i drugi. Da bi se postigla što veća fleksibilnost u proizvodnji, poželjno je kombinovati hibride različitih FAO grupa zrenja.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo nudi vam NS seme hibrida kukuruza za sve namene.

U zavisnosti od namene proizvodnje, preporuka NS hibrida za narednu sezonu bi bila sledeća:

Za rano suvo zrno – kombajniranje u zrnu: NS 3022, NS 3023, NS 4051 i NS 4024

Za berbu u klipu: NS 5051, NS 5072, NS 6030, NS 6102, NS 6140 i NS 7020

Za silažu: NS 4015, NS 5010 i NS 6043

FOCUS®  ULTRA tolerantni hibridi: NS 444 ultra, NS 640 ultra, NS 5041 ultra

Za posebne namene: NS 609b, NS 616b i NS 620k.

 

Ako želite najbolje za Vašu njivu, izaberite deklarisano seme kukuruza visokog kvaliteta – NS seme, koje vam nudi Institut za ratarstvo i povrtarstvo. Osim kvalitetnog semena, dobijate i besplatnu stručnu podršku. Stručnjaci Instituta odgovoriće na sva vaša pitanja i biće vam na raspolaganju 365 dana u godini, jer znamo koliko je važno da, uz pravi izbor hibrida kukuruza, primenjujemo i pravilnu agrotehniku kako bismo ostvarili sigurnu i rentabilnu proizvodnju.

Svako ko razmišlja domaćinski i želi provereno, pristupačno i pouzdano seme, bira seme Instituta od nacionalnog značaja.