prinos-suncokreta-2021Suncokret je ove godine posejan na površini od oko 220.000 hektara.

Prosečni prinosi suncokreta su oko 3 t/ha na nivou države, te su prinosi ove godine bolji od očekivanih, navodi dr Vladimir Miklič iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Sa preko 660.000 tona, Srbija ima dovoljno ove uljarice za domaće potrebe, ali cenu diktira svetsko tržište. U toku je žetva u Rusiji i Ukrajini, prinosi su solidni, a cene merkatilnog semena su preko 500, odnosno 600 evra.

Proizvodnja suncokreta na evropskom nivou se ustalila, a ova uljarica je biljka koja možda čak i najbolje podnosi ekstremne klimatske promene. Prostora za povećanje površina pod suncokretom ima, navodi dr Miklič.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo u okviru svog asortimana ima u ponudi veliki broj hibrida suncokreta i najbržu izmenu sortimenta.  NS seme hibridi suncokreta seju se u preko 20 zemalja širom sveta. U junu 2022. u Novom Sadu će se održati 20. Međunarodna konferencija o suncokretu kojoj će prisustvovati oko 500 eminentnih stručnjaka iz celog sveta.