dr Novica MladenovUprkos tome što je vetar orkanske jačine proteklih dana u Vojvodini umnogome oduvao snežni pokrivač sa pšeničnih polja, niske temperature nisu ugrozile tu žitaricu i ona za sada dobro izgleda, izjavio je danas naučni savetnik u novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, Novica Mladenov.

Ovogodišnju proizvodnju strnih žita karakteriše veliki nedostatak vlage u zemljištu zbog slabih padavina još od jesenje setve, rekao je Mladenov Tanjugu, dodajući da su vetar i toplo vreme za ovo doba godine u prethodnom periodu dodatno umanjili zalihe zimske vlage, što bi moglo kasnije da se odrazi na razvoj biljaka. 

Mladenov kaže da “ogoljavanje” pšeničnih polja, nastalo zbog snažnog vetra, nije negativno uticalo na pšenicu, jer temperature vazduha nisu prelazile pet stepeni ispod nule. Ipak, kako je upozorio, u narednim danima najavljuje se toplo vreme sa temperaturama iznad deset stepeni, tako da se može očekivati delimično smanjivanje lisne mase kao i pojava žutila na vrhovima listova, ali to neće predstavljati veći problem čak i ako potom opet dođu mrazevi.

Novosadske sorte pšenice stvorene su za ove klimatske uslove, tako da mogu bez većih posledica da izdrže i golomrazice do minus 15 stepeni Celzijusovih, podsetio je Mladenov. On je preporučio ratarima da u drugoj polovini februara počnu redovno prihranjivanje pšenice kao i da sad, dok je pšenica mala, pojačaju suzbijanje sitnih glodara, kojih je ove zime nešto više na pšeničnim poljima nego ranije. Zbog blage zime, kakva je ova, obično u proleće bude jačeg napada bolesti na strna žita, pa bi već u martu, odnosno čim to vremenski uslovi dozvole, trebalo obaviti intenzivniju zaštitu biljaka, poručio je Mladenov.

 

Izvor: Tanjug

Foto: NS SEME