1000-je-zatoGodinu koja je za nama obeležio je niz stresnih situacija i u poljoprivrednom smislu. Smena ekstremno visokih i esktremno niskih temperatura, isprva prevlaženo zemljište je postalo suvo. Naravno, sve to je ostavilo posledice na prinos, a sve to dovodi i do opravdane zabrinutosti poljoprivrednih proizvođača. Osnovno pitanje je da li će biti dovoljno semena kukuruza za prolećnu setvu?

Dr Goran Bekavac, savetnik za genetiku i oplemenjivanje iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju smatra da će uprkos prošlogodišnjim nepovoljnim agro prilikama na tržištu biti prisutna dovoljna količina semena za predstojeću setvu i da će čak i veća površina biti posejana kukuruzom nego što je to bilo prošle godine. Dr Bekavac predviđa da bi ta površina trebala biti između 950.000 i 1.000.000 hektara. Institut je obezbedio dovoljnu količinu NS semena kukuruza za sve zainteresovane poljoprivredne proizvođače.

Kao značajno pojačanje od ove godine u komercijalnoj upotrebi će se naći i novi premium hibridi Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, NS 4000 i NS 6000. Dr Goran Bekavac ističe da je u pitanju seme premium kvaliteta koje je u višegodišnjim ispitivanjima pokazalo izuzetne rezultate.  Zasejane površine donele su rod koji se očekuje od premium klase kvaliteta, bez obzira na nepovoljne vremenske prilike. Podsećamo poljoprivredne proizvođače da, ukoliko žele da poseju NS 4000 i NS 6000, trebalo bi ipak da požure sa nabavkom jer su raspoložive količine uglavnom rasprodate, a stručnjaci Instituta za ratarstvo i povrtarstvo će rado dati sve potrebne savete potrebne za postizanje najboljih rezultata.