sneg obradovao poljoprivredne proizvodjaceDugoočekivani sneg, koji je padao prethodnih dana, obradovao je poljoprivredne proizvođače.

Ratari već duže vreme čekaju padavine jer je jesen bila sušna i topla. Osim toga što je popravio vodni režim zemljišta, sneg je zaštitio i biljke od golomrazice. Niska temperatura je zaustavila vegetaciju uljane repice, usev je u dobrom stanju i konačno miruje. Ostaje nada da će period zimskog mirovanja što duže potrajati.

Dr Ana Marjanović Jeromela iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju navodi da nam nikako ne bi odgovaralo da sada dođe do promena temperatura, jer je uljana repica osetljiva na nagle promene temperatura, otopljavanja i ponovne pojave niskih temperatura, te se nada da ove godine nećemo imati taj problem.

Topla jesen podstakla je bujnu vegetaciju kod uljane repice koja je na vreme posejana, što bi, da sneg nije pao, predstavljalo problem. Međutim, miholjsko leto pomoglo je da se biljke iz kasnijih rokova setve dobro razviju i spremno dočekaju zimu.