Kako je kukuruz ovog proleća rastao u gotovo idealnim uslovima i prošao kroz najvažnije fenofaze razvoja poljoprivredni proizvođači su se nadali da će ove godine ostvariti odlične prinose. Zbog obilja vlage koren se nije duboko razvio a nevreme koje je pogodilo našu zemlju isčupalo je biljke na nekim parcelama, dok su na nekim parcelama biljke gotovo neoštećene.

Ukoliko je biljka nagnuta ka zemljištu pod uglom manjim od 30 stepeni, ona se teško može uspraviti, dok će se one koje su nagnute pod većim uglom ispraviti i doneti gotovo isti rod, kao da niije došlo do poleganja. Biljke koje leže na površini zemljišta mogu da donesu rod, ali klipovi koji leže na površini zemljišta će biti pod udarom fitopatogenih gljiva, što dovodi do truleži klipa, te će jedan deo prinosa biti izgubljen. U ovoj fazi nijedna agrotehnička mera, kao što je korišćenje mehanizacije, trenutno nisu preporučljive jer bi moglo doći do dodatnih oštećenja i veće šteti na usevu, navodi dr Goran Bekavac iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Ukoliko u narednim danima padne još kiše, bez nevremena, usevima koji su netaknuti neće škoditi. Naprotiv, poljoprivredni proizvođači će moći da očekuju odlične prinose na tim parcelama.