prihrana-ns-seme-psenice

Smena sunca i oblaka, temperatura ispod pa zatim mnogo iznad nule, i sve to u samo nekoliko dana, utiču na svakoga od nas, ali i na useve.

Dosadašnje oscilacije temperature pogodno utiču na neke biljne vrste.  Što se tiče strnih žita, ona su u dobrom stanju i smena toplog i hladnog im za sada odgovara. U periodu kada smo imali snežne pokrivače biljke su dobro odreagovale i stvorile termoizolacioni sloj. Što se tiče trenutnih padavina, one pozitivno utiču na razvoj pšenice. Ozima pšenica je sada u fazi bokorenja sa 4 do 5 već formiranih sekundardnih stabala, a čvor bokorenja je na dubini od jedan od dva santimetra, tako da predstojeće temperature ispod nule ne bi trebalo da utiču na razvoj biljaka.

Poljoprivredni proizvođači koji gaje ozimi ječam trebalo bi redovno da obilaze svoje parcele. Primećena je  pojava mrežaste pegavosti, što je uobičajeno za ovaj period godine, odnosno za fazu razvoja useva. Naravno, tu je i uljana repica, koja je u fazi mirovanja do početka rasta, odnosno razvoja biljke. Predstoji prihrana strnih žita, a poljoprivredni proizvođači bi trebalo da urade analizu zemljišta na količinu azota i prema tome da vrše prihranu.