vise-posejanog-zita-2020Optimalan rok za setvu pšenice je od 10. do 20. oktobra. Ove jeseni se zbog čestih kiša ova žitarica sejala sve do polovine novembra.

Ipak, setva je završena, a po rečima nadležnih iz Udruženja “Žita Srbije”, podatke o tome koliko je pšenice posejano ove jeseni Udruženje “Žita Srbije” još sabira i zbir će biti poznat za desetak dana. Kako kaže, na leto se očekuje da će se pšenica u Srbiji skidati sa nešto malo više od 600.000 hektara, od kojih je u Vojvodini više od 52 odsto.

Prošle godine pšenica je bila posejana na 570.000 hektara, po podacima Udruženja “Žita Srbije”, a po podacima Republičkog zavoda za statistiku na 590.000 hektara. U svakom slučaju, pšenice, kao i brašna, biće dovoljno za domaće potrebe, a značajne količine će ići u izvoz. U žetvi smo dobili oko 2,6 miliona tona hlebnog zrna, a za domaće potrebe dovoljno nam je oko milion i po tona, pa ćemo tako 1,1 milion moći da prodamo.

Dr Vladimir Aćin iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju navodi da pšenica na oranicama dobro izgleda, jer u zemlji ima dosta vlage. U zavisnosti od toga kada je posejana, takav je i rast. Pšenica posejana do 20. oktobra je u fazi bokorenja, seme koje je položeno do kraja oktobra sada je u razvoju dva do tri lista, a žito posejano početkom novembra tek klija i niče. Vetar neće isušiti zemlju jer je u novembru bilo dovoljno kiše, ističe dr Vladimir Aćin.

Trenutno inotrgovanje pšenicom je slabije zbog cene. Na domaćem tržištu kilogram žita vredi od 21 do 21,5 dinar, a na međunarodnom od 20 do 20,8 dinara, u zavisnosti od kvaliteta zrna.

Nadležni iz Udruženja “Žita Srbije” navode da smo od žetve do sada izvezli pšenice i brašna ukupno 300.000 tona, što je manje od obima koji je bio očekivan. Ni domaćim proizvođačima, a ni kupcima van naše zemlje ne odgovara cena pšenice. Naši trgovci ne bi da je prodaju jeftinije, dok strani trgovci neće da plate cenu koja važi na našem tržištu. U svakom slučaju, dolazi do period kada će cena pšenice biti prihvatljiva i za kupce i za prodavce, a to je kraj januara sledeće godine, ističu iz Udruženja “Žita Srbije”.