Stručnjaci za krmno bilje ističu da postoji velik interes za domaćim semenom jarih krmnih graškova i grahorica, ali su brojni proizvođači poslušali njihov savet da, zbog klimatskih promena, krmne leguminoze seju u jesen.

Dr Đura Karagić, rukovodilac Odeljenja za krmno bilje u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, institutu od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, ističe da su značajno povećane površine pod ozimim krmnim graškom.

Zbog evidentnog variranja u količini i rasporedu padavina, proizvođači krmnog bilja u poslednjih nekoliko godina instistiraju na povećanom udelu ozimih krmnih leguminoza kratke vegetaciije. Razlog tome je  optimalno iskorišćenje zimske vlage i pozitivan uticaj na zemljište, a odlikuju ih i niski troškovi proizvodnje, kao i otpornost na izuzetno niske temperature, u čemu se ističe NS sorta ozimog krmnog graška NS Mraz.

Usev pod ovom sortom je posejan u optimalnom roku, početkom oktobra, a usled dovoljno padavina u jesenjem periodu, nicanje je bilo u optimalnom roku. Ova NS sorta ozimog krmnog graška odlično prezimljava, a gaji se i na drugim lokalitetima (Ukrajina, Rumunija) gde izdržava temperature od -28 °C bez snega. NS Mraz daje prinos zrna od 5-5,5 tona suvog zrna po hektaru, sa 23-25% sirovih proteina u zrnu.

Važno je napomenuti da svi proizvođači koji nisu na jesen uspeli da poseju grašak, a potreban im je za stočarsku proizvodnju, trebalo bi da pripreme zemljište čim se prosuši i da se setva jarih sorti završi do kraja februara. NS sorte jarog stočnog graška Partner, Dukat i NS Junior namenjene su za nešto slabija zemljišta, dok je NS sorta jare grahorice Novi Beograd odlična za proizvodnju sena. Ovi usevi najranijeg roka prolećne setve dobro koriste vlagu, obogaćuju zemljište azotom, imaju niske troškove proizvodnje i solidan prinos.

Zbog svog kvaliteta i pristupačne cene, deklarisano seme NS seme sorti jarih graškova i grahorica Instituta za ratarstvo i povrtarstvo traženo je i u zemljama regiona – Hrvatskoj, Rumuniji i Bosni i Hercegovini.