izmrzavanje strnih zita 2021Naviknuti da u ovo doba godine pšenica zeleni, poljoprivredni proizvođači postaju zabrinuti zbog njene žute boje. Umesto različitih nijansi zelene boje, pšenica je požutela, pa mnogi zaključuju da se suši ili da je bolest napali iznikli rod, koji tek treba da se bokori i raste do žetve.

Ranijih godina nismo nailazili na ovakve prizore, ali nagle promene temperature doprineli su da na njivama pod pšenicom sada preovladava jesenja žuta boja. Stručnjaci sa novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju ističu da nema povoda za brigu.

Pšenica je zdrava, jedino što je nagli pad temperature iz plusa u minus doprineo da lisna masa izmrzne. Pregledom čvora bokorenja na Rimskim šančevima utvrđeno je da biljke nisu promrzle i da će se regenerisati u narednim toplijim danima, naveo je dr Vladimir Aćin.

Sorte pšenice iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo oduvek su davale odlične rezultate, što se očekuje i ove godine. Za sve potrebne savete poljoprivrednim proizvođačima su na raspolaganju stručnjaci iz Instituta.