Dana 23.01.2017. zvanično je otvoreno 51. Savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije, koje se održava u terminu 23.01-27.01.2017. u hotelu Palisad na Zlatiboru. U ime Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada gostima se obratila Marica Vučić Kišgeci, savetnik direktora za protokol i medije, poželevši dobrodošlicu uvaženim gostima među kojima su izaslanik predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića g. Radoslav Pavlović, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja g. Nikola Tanić, predstavnik Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine g. Zoran Janjatović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu g. Milorad Malić, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu dr Nedeljko Tica, predsednik Zadužnog saveza Srbije g. Nikola Mihajlović, g. Radislav Jovanov iz Zadružnog saveza Vojvodine i direktor Uprave za zaštitu bilja g. Nebojša Milosavljević, kao i mnogi drugi predstavnici resornih ministarstava i naučnih ustanova, poljoprivredni proizvođači i predstavnici medija.

Prvo Savetovanje agronoma u organizaciji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, tada u okviru Poljoprivrednog fakulteta, održano je 1956. godine pod nazivom Seminar agronoma.  Na prva četiri seminara program se odvijao kroz naučne discipline: ekologija, tehnologija proizvodnje, biologija, genetika, selekcija, zaštita i poljoprivredna mehanizacija. Počev od petog seminara naučne discipline su objedinjene po biljnim kulturama. Početkom sedamdesetih godina prošlog veka, zbog velikog interesovanja stručnjaka iz cele bivše SFRJ i okolnih zemalja, Seminar dobija na velikom značaju i postaje jedan od najvećih naučnih skupova u regionu.

Gostima skupa se najpre obratio se direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo prof. dr Jan Turan, izražavajući čast i zadovoljstvo da u ime Instituta poželi dobrodošlicu učesnicima.

Direktor je istakao važnost i značaj Instituta za ratarstvo i povrtarstvo koji se pre svega ogleda u prinosima vrhunskog kvaliteta i dugoj tradiciji, kao i podjednak značaj naučnog i proizvodnog segmenta i njihove međusobne povezanosti i saradnje.

Najvažniji ciljevi Instituta za ratarstvo i povrtarstvo su, kako je naglasio ovom prilikom, postizanje visokog potencijala rodnosti biljnih vrsta, pristupačne cene i saradnja sa proizvođačima.

Direktor je takođe izrazio zadovoljstvo prisustvom stručnjaka iz oblasti poljoprivredne tehnike, poljoprivrednih stručnih službi i poljoprivrednih srednjih škola i naglasio da je novina na ovogodišnjem Savetovanju svakodnevno održavanje panel diskusija, kao interaktivne forme razmene znanja i iskustva.

Skupu se potom obratila dr Sanja Vasiljević, pomoćnik direktora za naučnoistraživačke poslove, koja je kao osnovni cilj nauke navela inovacije u oplemenjivanju biljnih vrsta i istakla značaj Instituta za ratarstvo i povrtarstvo kao istraživačko-razvojnog instituta, sa 88 doktora nauka, 12 mastera i jednog magistra nauka, koji aktivno učestvuju u okviru 15 projekata tehnološkog razvoja (4 projekta ministarstva poljoprivrede, 5 projekata Pokrajinskog sekretarijata za nauku, tri FP7, jedan Horizon 2020 i 3 projekta prekogranične saradnje sa Mađarskom i Hrvatskom).

Prisutne je pozdravila i dr Jordana Ninkov, rukovodilac 51. SAPS, poželevši dobrodošlicu svim učesnicima. Ovom prilikom zahvalila se dr Radivoju Jevtiću, dugogodišnjem rukovodiocu Savetovanja, sponzorima i prijatelju skupa – Triglav osiguranju.

Dobrodošlicu prisutnima na skupu poželeo je potom i direktor hotela „Palisad“, g. Vojkan Janjić.

Uvaženi skup pozdravio je u ime Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja g. Nikola Tanić, poželevši srećan i uspešan rad na Savetovanju i naglasivši da je Institut za ratarstvo i povrtarstvo na tržištu prepoznatljiv po semenskim proizvodima, ali pre svega po dostignućima u oblasti naučnoistraživačke delatnosti. Ovom prilikom najavio je ciklus novih projekata za prvu polovinu 2017. godine i istakao značaj saradnje Instituta i Ministarstva u oblasti molekularne biologije. Najavio je takođe početak saradnje sa NR Kinom, kao i saradnju sa NSF-om na važnim projektima. Skupu se potom obratio g. Zoran Janjatović, ispred Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine pozdravio prisutne, istakao ključnu ulogu Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u oblasti poljoprivrede i izdvojio unapređenje konkurentske sposobnosti, podizanje standarda kvaliteta i smanjivanje troškova kao strateške ciljeve rada na novim sortama i hibridima.

U ime Sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu skupu se obratio g. Milorad Malić, izražavajući zadovoljstvo veličinom skupa, kao i saradnjom Sekretarijata sa Ministarstvom za poljoprivredu i zaštitu životne sredine. Najavio je mere obnove u oblasti mehanizacije za mala gazdinstva i srednja preduzeća.

Skup je zvanično proglasio otvorenim izaslanik predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, g. Radoslav Pavlović.

Tom prilikom je rekao da dugogodišnja tradicija održavanja skupa govori o kvalitetu rada Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i istakao da država duguje zahvalnost Institutu zbog pristupa inovacijama na svetskom tržištu i razvijanja sorti i hibrida koje su konkurentne i cenjene u svetu.

Prema njegovim rečima, hrana će uskoro biti važnija od nafte, pa je kao strateške ciljeve Republike Srbije u oblasti poljoprivrede naveo razvoj istraživanja kroz učešće na projektima, stabilno privredno okruženje, subvencije, stimulaciju prerađivačke industrije i povećanje izvoza ne samo sirovina, nego i finalnih proizvoda.

Povoljna klima, obilje vode i dobri kadrovi osnov su za razvoj sela, otvaranje novih radnih mesta i povećanje životnog standarda, istakao je g. Pavlović, i naglasio da Srbija nije oskudevala u hrani zahvaljujući poljoprivrednim institucijama kao što je Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad. Nakon svečanog otvaranja Savetovanja, usledila su predavanja po pozivu.

Održali su ih prof. dr Srbislav Denčić o istoriji nastanka pšenice, g. Lidija Ristić Matijević o regulativama i standardima u primeni sredstava za zaštitu bilja, generalni direktor kompanije GrowRasad dr Anđelko Mišković o savremenoj proizvodnji rasada, dr Dragana Vidojević iz Ministarstva za poljoprivredu i zaštitu životne sredine na temu značaja očuvanja organske materije za zemljišta Srbije.

Mr Strahinja Stepanović iz Savetodavne službe Univerziteta u Nebraski podelio je sa učesnicima svoja iskustva iz Nebraske u oblasti gajenja pšenice.

Dr Goran Bekavac održao je predavanje pod nazivom Savremeni pristup oplemenjivanja kukuruza u Institutu, istakavši genetički materijal i oplemenjivačke metode kao osnov ovog procesa.

Prof. Rade Popović sa Ekonomskog fakulteta u Subotici govorio je o ekonomskim aspektima biljne proizvodnje – bruto marže u 2017. godini.

U popodnevnim časovima održana je panel diskusija na temu – Kakve pšenice imamo i kakav hleb jedemo. Moderator panel diskusije bio je prof. dr Srbislav Denčić, a u panelu su učestvovali dr Dragan Živančev, dr Novica Mladenov i drugi.

Najvažnija pitanja odnosila su se na to kakav kvalitet hleba imamo u Srbiji, kakve su novosadske sorte pšenice po pitanju kvalitetnih osobina i po kojim kriterijumima se meri kvalitet krajnjih proizvoda od pšeničnog brašna.

 

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/pg/nsseme.ifvc/photos/?tab=album&album_id=10155093392374824[/do]