U organizaciji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, u prostoru zrenjaninske pivare, u restoranu „Četiri konja debela“ poznatijem kao Pivnica, 08.02.2018. održana je regionalna prezentacija za srednji Banat.

Predstavljanje sortimenta po odeljenjima i biljnim vrstama, kao i saveta za agrotehniku, održali su naš regionalni predstavnik za srednji Banat, dipl. inž. Vasa Stojšin, koji je predstavio sortiment semena suncokreta i pri tome istakao nove hibride iz RIMI (RIMI PR, PEGAZ, TAURUS, SAMURAJ) i SUMO (SUMO 1PR, SUMO 2OR, SUMO ORFEJ, SUMO SJAJ, SUMO SOL) grupe hibrida, kao i njihove odlične rezultate u poređenju sa konkurencijom u teškoj godini kao što je bila 2017.

Pored hibrida u standardnoj ponudi, istakao je i nove hibride kao što su NS KRUNA, NS RONIN, NS ROMEO i NS HORIZONT. 

Prof. dr Miroslav Malešević  i dr Vladimir Aćin ukazali su prisutnim poljoprivrednim proizvođačima na trenutno stanje vlage u zemljištu, stanje pšenice u odnosu na rokove setve, kao i o prihranu pšenice u narednom periodu u zavisnosti od njenih potreba. Za prolećnu setvu preporučili su jaru pšenicu NATAŠA, jari ječam NS MARKO i NS GOLIJAT i jari ovas DUNAV i NS SEDEF.

Dr Dušan Stanisavljević je prezentovao preporučeni sortiment kukuruza i agrotehniku za područje srednjeg Banata. Istakao je da su se na području srednjeg Banata izvanredno pokazali hibridi NS3022, NS4051, NS5051, NS6030, a ukazao je i na novitete NS3023, NS5072, NS6140, NS5041 ultra, kao i NS444, NS6102, NS444 ultra i NS640 Ultra koji su deo standardne ponude. Pored preporučenog sortimenta, dr Dušan Stanisavljević je istakao da u teškim godinama kao što je bila 2017. pravilna agrotehnika, priprema zemljišta, kao i gustina setve mogu značajno uticati na prinose kukuruza.

Ispred Odeljenja za soju prisutnima se obratio dr Jegor Miladinović sa preporukom sortimenta soje i agrotehnikom za predstojeću sezonu. Soja se dobro pokazala i u prošloj godini, čime je odbranila epitet najbolje soje u Evropi. Preporuka sortimenta za srednji Banat su sorte soje nulte grupe PRINCEZA, GALINA i noviteti VULKAN i ATLAS, kao i sorte soje prve grupe zrenja NS MAXIMUS, NS APOLO i VICTORIA.

Preporuku sortimenta za predstojeću sezonu Odeljenja za krmno bilje predstavio je dipl. inž.- master Dalibor Živanov. On je istakao značaj krmnog bilja u stočarskoj proizvodnji, kao i u procesu očuvanja zemljišta kroz uvođenje krmnog bilja u plodored i zeleno zaoravanje. Preporuka za srednji Banat je lucerka BANAT ZMS i VS, MEDIJANA ZMS, kao i nova NS JELENA i CRVENA DETELINA za nešto lošija zemljišta. Pored lucerke, preporučene su i sorte krmnog i proteinskog graška NS JUNIOR, PARTNER, KOSMAJ i NS MRAZ, veoma tolerantan na niske temperature i sušu. Preporuka za silažu i senažu su sudanska trava SAVA i krmni sirak SILOKING.

Prezentaciji su prisustvovali i lokalni mediji, kao i preko 150 poljoprivrednih proizvođača sa područja srednjeg Banata.