U petak 09.02.2018. održana je regionalna prezentacija Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad u Vršcu, za područje južnog Banata.

Prezentacija je održana u restoranu „Vetrenjača“, a samoj prezentaciji su prisustvovali oko 130 poljoprivrednih proizvođača, lokalni mediji i predstavnici PSS Vršac.

Naš regionalni predstavnik dipl. inž. Ljubomir Todić, osvrtom na prošlost i jubilarnu 80. godinu postojanja, započeo je predstavljanje Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad kao i sva dostignuća i nacionalni značaj ove naučne institucije.

Ispred Odeljenja za strna žita prisutnima se obratio dr Vladimir Aćin i ukazao na trenutno stanje vlage u zemljištu, stanje pšenice u odnosu na rokove setve, kao i prihranu pšenice u narednom periodu u zavisnosti od njenih potreba. 

Preporučio je za prolećnu setvu jaru pšenicu NATAŠA, jari ječam NS MARKO i NS GOLIJAT, kao i jari ovas DUNAV i NS SEDEF.

Dr Željko Milovac je poljoprivrednim proizvođačima prezentovao sortiment uljane repice, trenutno stanje useva, kao i agrotehniku proizvodnje i njene kritične tačke. Zbog velike potražnje, pored već poznatih sorti uljane repice ZLATNA, ZORICA, SLAVICA i JASNA, predstavljeni su noviteti kao što je hibrid uljane repice NS RAS i nove sorte NS JELENA i ANNA.

Ispred Odeljenja za industrijsko bilje, dr Jelena Ovuka prezentovala je sortiment suncokreta i preporuku za južni Banat. Zbog intenzivne proizvodnje, pored standardnih hibrida pre svega je  istakla nove hibride iz RIMI (RIMI PR, PEGAZ, TAURUS, SAMURAJ) i SUMO (SUMO 1PR, SUMO 2OR, SUMO ORFEJ, SUMO SJAJ, SUMO SOL) grupe hibrida, kao i njihove odlične rezultate u poređenju sa konkurencijom u teškoj godini kao što je bila prošla.

Pored hibrida već ustaljenih na tržištu, istakla je i nove hibride kao što su NS KRUNA, NS RONIN, NS ROMEO I NS HORIZONT.

Odeljenje za kukuruz je izašlo sa novim hibridima kukuruza koji su pre svega namenjeni intenzivnoj proizvodnji, branju u zrnu sa dobrim otpuštanjem vlage, tolerantni na teške vremenske uslove kao u prošloj godini, sa dobrim i konstantnim prinosima. Sortiment je predstavio dr Bojan Mitrović i preporučio hibride kukuruza i agrotehniku za područje južnog Banata. Istakao je da su se na području južnog Banata izvanredno pokazali hibridi NS3022, NS4051, NS5051, NS6030, NS6102, a ukazao je i na novitete NS3023, NS4024 NS5072, NS6140, NS5041 ultra, kao i NS444, NS640, NS444 ultra i NS640 Ultra koji su već standardno u ponudi. Pored preporučenog sortimenta, dr Bojan Mitrović je istakao da u teškim godinama, kao što je bila prošla, pravilna agrotehnika, priprema zemljišta, kao i gustina setve mogu značajno uticati na prinose kukuruza.

Odeljenje za krmno bilje i preporuku sortimenta za predstojeću sezonu predstavio je dr Dragan Milić. On je istakao značaj krmnog bilja u stočarskoj proizvodnji, kao i u procesu očuvanja zemljišta kroz uvođenje krmnog bilja u plodored, kao i značaj zelenog zaoravanja. Preporuka za srednji Banat je lucerka BANAT ZMS i VS, MEDIJANA ZMS, kao i nova NS JELENA; CRVENA DETELINA za nešto lošija zemljišta. Pored lucerke, preporučene su i sorte krmnog i proteinskog graška NS JUNIOR, PARTNER, KOSMAJ i NS MRAZ, veoma tolerantan na niske temperature i sušu. Preporuka za silažu i senažu su sudanska trava SAVA i krmni sirak SILOKING.