Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad primio je delegaciju blogera iz Republike  Kazakhstana na Rimskim šančevima u maloj sali Odeljenja za kukuruz. Učesnici Blog ture koji su u poseti Republici Srbiji u organizaciji Privredne komore Srbije su: Aida Jexenova, direktor „PFG-KZ“, aktivni autor na društvenim mrežama (Facebook, YouTube, yvision.kz, Gonzo.kz, Matritza.kz), aktivni član društvenih i humanitarnih organizacija, Zhanna Sembirisovna Ilecheva, osnivač i direktor „AS Stroy Holding“, aktivni autor na društvenim mrežama (Facebook, Instagram, Twitter), Polina Shimanskaya, menadžer IP SUNRISE, aktivni autor na društvenim mrežama (Facebook, YouTube, Instagram, Twitter, BKontakte, yvision.kz), Serik Mambetov, suvlasnik i glavni urednik Matritza.kz, član Upravnog odbora ABK, Nurlan Mahmudov, honorarni autor, reporter, AIRI – Investment profitability research agency, član ABK, Talgat Kaliev, magistar političkih nauka, publicista, bloger i Askar Umarov, direktor „KazBiznisMedia“, publicista i bloger.

Marica Vučić Kišgeci je poželela dobrodošlicu gostima iz Kazakhstana i dala reč dr Đuri Karagiću, rukovodiocu Odeljenja za krmno bilje, koji je naglasio da naš Institut već ima dugogodišnju saradnju sa univerzitetima i naučnoistraživačkim institucijama u Republici Kazakhstan. On je takođe dodao da je naš Institut zainteresovan za proširenje saradnje na polju nauke ali i semenske proizvodnje. Sastanku se pridružio i prof. dr Jan Turan, v.d. direktora Instituta, koji je gostima predstavio ukratko istoriju i delatnost Instituta, a nakon toga zajedno sa dr Karagićem odgovarao na brojna pitanja blogera. Veliku zainteresovanost učesnici diskusije su pokazali za prinos naših sorti pšenice koji bi u njihovim uslovima mogao da bude viši za preko 20% u odnosu na njihove sorte.

S obzirom na velike transportne troškove, složili su se da bi najrentabilnije bilo organizovati semensku proizvodnju naših sorti u njihovim područjima koji se odlikuju specifičnim agroklimatskim uslovima. Stručnost i znanje kadrova Instituta, prilagođavanje tehnologije proizvodnje datim agroklimatskim uslovima, kao i načelo rada Instituta da je u centru uvek interes proizvođača, osnova su za saradnju sa Kazahstanskim naučnim institutom, a sve u cilju proizvodnje vrhunskog semena.