dr Jegor MiladinovicNa prvi pogled uobičajen tradicionalni događaj Instituta. Istovremeno različit od svih. Predivno uređen i dekorisan prizor na oglednim poljima Instituta na Rimskim šančevima – poznat kao jesenji Dan polja „kukuruza“ je prilika kada brojni posetioci, proizvođači i poslovni partneri mogu da se upoznaju sa novim sortama i hibridima i drugih biljnih vrsta.

Čast nam je da smo još davnih godina prvi počeli sa organizovanjem ovakve manifestacije kao najveća i najeminentnija naučna institucija, koja je lider u oblasti stvaranja novih sorti i hibrida na našem tržištu i koja jedina može da pruži direktan kontakt sa njihovim stvaraocima. Potvrdu da dobro radimo svoj posao, da decenijama opravdavamo poverenje proizvođača i kupaca našeg brenda NS seme, kao i verovanje u našu zajedničku budućnost, dobili smo okupljanjem preko 2000 posetilaca.

Originalno dekorisani štandovi odeljenja za kukuruz, uljane kulture, soju i šećernu repu postavljeni uz demo oglede kukuruza, suncokreta, soje, sirka i šećerne repe, bili su idealno mesto gde su brojni gosti mogli da dobiju informacije o novim sortama i hibridima koje će Institut imati u ponudi naredne sezone.

Dan polja Instituta 2015Takođe, zainteresovani proizvođači su u neposrednim kontaktima sa našim naučnim radnicima, koji su i direktni stvaraoci sorti i hibrida, mogli da dobiju odgovore, savete, preporuke na sva pitanja i dileme. Kao i uvek do sada, sve novine našeg Instituta smo potkrepili činjenicama i demonstrirali  neprevaziđenim demo ogledima vodećih ratarskih biljnih kultura.

Kompletnu sliku delovanja našeg Instituta činili su i štandovi Laboratorije za ispitivanje semena i Laboratorije za zemljište i agroekologiju, odeljenja za strna žita, krmno bilje, povrtarstvo i alternativne kulture.

Posebnu čast ovom događaju pružili su svojim dolaskom naši dragi gosti iz Rusije, Rumunije, Ukrajine, Bugarske, Kazahstana, BiH, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Grčke, Italije, Francuske, Turske, kao i predstavnici resornih ministarstava, privrednih komora, ambasada, univerziteta, fakulteta, a posebno poljoprivredni proizvođači.

Dan polja Instituta 2015 1Posebnu zahvalnost dugujemo dolasku prvog sekretara iranske ambasade, gospodinu Muhamedu Džavadu.

Svim gostima, proizvođačima, koleginicama i kolegama se najpre obratio direktor Instituta dr Jegor Miladinović. Poželeo je svima dobrodošlicu u „Laboratoriju“ pod otvorenim nebom koja već 77 godina u našoj,  ali i u zemljama širom sveta, uspešno prezentuje rezultate svoga rada. Poželeo je svim prisutnima prijatan boravak, lepo druženje i razmenu znanja.

Veran Institutu u kome je i sam radio, skupu se obratio državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Danilo Golubović. Da je Institut vodeća firma u našoj zemlji potvrdilo je po rečima Golubovića i  prisustvo najvećeg broja medija.

Dan polja Instituta 2015 2Znanje i kvalitet proizvoda koje Institut nudi su svakako ono na šta je Srbija ponosna. On je takođe ukazao na teškoće u procesu ulaska u evropsku integraciju koje ćemo zajedno sa kućom kao što je Institut i poljoprivrednim proizvođačima prevazići i uspeti na tom putu.

Čast Institutu je svojom posetom ukazao i prof. dr Zoran Milošević, načelnik južno-bačkog okruga. Pozdravio je sve prisutne, članove Upravnog odbora Instituta, na čelu sa direktorom dr Jegorom Miladinovićem, kao i drage goste iz Irana. Dr Milošević je istakao značaj Instituta koji nije orijentisan samo na polja Srbije, već na polja širom sveta i smatra da jedino tako i možemo uspeti. Posebno je pored stvaralačkog pohvalio i društveno odgovorno i humanitarno lice našeg Instituta. Jer, kako on kaže, nije sve u milionima, tonama i kamionima. Ima nešto i u srcu.

Gospodin Zoran Lambeta, proizvođač iz južne Bačke koji dugi niz godina sarađuje sa našim Institutom se za zadovoljstvom obratio širokom auditorijumu. Izjavio je da rezultati proizvodnje na njivama ne bi bili ovako dobri i ravni svetskim proizvođačima bez znanja i semenskog materijala koje nudi Institut. Ono što Institut razlikuje od drugih je davanje znanja, saveta, preporuka, edukacija, 365 dana u godini i to direktno od stvaraoca hibrida i sorti i naučnih i stručnih radnika Instituta.

Nakon oficijelnog dela i muzičkog predaha, zainteresovani gosti su mogli na oglednom polju da vide trenutno najznačajnije i najnovije perspektivne sorte i hibride koje Institut ima da ponudi.

Rekorderi Instituta 2015Ove godine Institut obeležava veliki jubilej – 50 godina večitog ogleda koji je zasnovan još davne 1965, i po tome je i dobio naziv. Ogled je postavljen u plodoredu 4 biljne vrste – šećerne repe, kukuruza, suncokreta i pšenice, na parceli gde je prethodno gajena lucerka u toku 3 godine. Ogled predstavlja ogromno bogatstvo i neiscrpnu bazu za širok spektar istraživanja iz različitih oblasti poljoprivredne prakse i teorije.

U tu čast, za izvanredne rezultate u gajenju NS sorti i hibrida, nagradili smo naše rekordere koji na najbolji način prezentuju i afirmišu kvalitet našeg semena, našeg stvaranja i pokazuju to u poljoprivrednoj praksi.

Prijatna atmosfera poslužila je da se svi naši gosti opuste, priušte sebi mali predah u radu i dobiju elan kako bi se što pre vratili svome radnom mestu – njivi.

Služba marketinga Instituta, koja stoji iza organizacije upravo proteklog Dana polja,  posvećuje svoj uspeh osnivačima večitog ogleda – prof. dr Miloju Sariću i dr Branislavu Jociću.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10153602898959824.1073742061.56790329823&type=3&uploaded=48[/do]