IMG_20160817_110149Prelepi ogledi kukuruza, suncokreta, soje i šećerne repe ogledalo su znanja, dosadašnjih dostignuća ali i novina koje nudi Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada. Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin doo je na svojim oglednim poljima u okolini Lazareva organizovala Dan polja kukuruza, suncokreta, soje i šećerne repe u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Institutom za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad i Institutom za kukukuz Zemun Polje.

Dipl. inž. Kristina Salapura, direktorica PSS Zrenjanin, poželela je dobrodošlicu svim prisutnim poljoprivrednim proizvođačima i predstavnicima semenskih kuća, a gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je sa velikim optimizmom govorio o ulaganjima u poljoprivrednu proizvodnju i sa ponosom istakao da grad Zrenjanin odvaja velika sredstva i planira budžet za narednu sezonu.

Dipl. inž. Zlatica Miladinov sa Odeljenja za soju Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad predstavila je nove sorte soje – Renesansu, Atlas i Vulkan, eksperimentalne linije soje, ali i sorte koje su se već pokazale kao izuzetne u praksi – Rubin, Fantast,  Zita i  Princeza. Kao standardne sorte prikazane su Valjevka i Galina.

Regionalni predstavnik za srednji Banat dipl. inž. Vasa Stojšin zahvalio se PSS Zrenjanin za izuzetno izvedene oglede kukuruza, soje, suncokreta i šećerne repe, a od preko 300 hibrida kukuruza koji su dugim nizom godina stvarani u Institutu, predstavio 15 oglednih hibrida kukuruza iz FAO 300, 400, 500 i 600 grupe. Stojšin je iz FAO 300 grupe istakao hibrid NS 3022, iz FAO 400 grupe – NS 4030 (pogodan za lošije uslove), NS 4023 (za intenzivnu proizvodnju) i NS 4051 (novi hibrid), iz FAO 500 grupe – NS 5051, NS 5052 (za sušne uslove), NS 5211 (novi hibrid) i NS 5083, a iz FAO 600 grupe – NS 6010, NS 6030, NS 6102, kao i NS 7020 koji takođe pripada grupi FAO 600. Iz grupe FAO 600 posebno treba obratiti pažnju na hibrid NS 6140, čije vreme tek dolazi. Novosadski Institut je poznat i po Ultra hibridima kukuruza kao što su NS 444 Ultra i NS 640 Ultra, a od najnovijih u ponudi je NS 5041.

Dr Boško Dedić sa Odeljenja za uljane kulture je predstavio pet hibrida suncokreta, od starijih hibrida – NS Duško i Sremac koji su se pokazali u proizvodnji kao hibridi koji ostvaruju izuzetno stabilne prinose, a od novijih hibrida – NS Oskar (poboljšani NS H 111), Fantazija i Konstantin. Ono po čemu se NS hibridi suncokreta razlikuju i ističu u odnosu na druge je svakako visok i stabilan prinos, ali i otpornost na glavne bolesti kojima podleže ova biljna vrsta.

Pored izuzetno lepe saradnje i pedantno i marljivo izvedenih ogleda, PSS Zrenjanin je uvek i izvrstan domaćin. Nakon obilaska ogleda, preko 150 poljoprivrednih proizvođača, predstavnika semenskih i hemijskih kuća, nastavilo je druženje na ručku, što je ujedno bila prilika i da se razmene iskustva iz ovogodišnje vegetacione sezone.

Napomenimo da je ovo samo jedan od dana polja jesenjih kultura koji se organizuju širom Vojvodine i Srbije, u kojima Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada pokazuje svoje sorte i hibride koji već postižu izuzetne rezultate u proizvodnji, ali i novine za koje se svakako očekuje da potisnu dosadašnje i pruže još više poljoprivrednim proizvođačima.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/nsseme.ifvc/photos/?tab=album&album_id=10154520804334824[/do]