Zemljoradnička zadruga „Kuljanska“ i Institut za ratarstvo i povrtarstvo organizovali su 19. Dan polja suncokreta i kukuruza. Na magistralnom putu Kula – Batuša, 25. jula okupio se veliki broj poljoprivrednih proizvođača koji su imali priliku da vide demo oglede NS hibrida suncokreta i kukuruza.

Direktor Zemljoradničke zadruge „Kuljanska“ Bogoljub Jevtić istakao je da Zadruga dugi niz godina uspešno sarađuje sa novosadskim Institutom u oblasti proizvodnje suncokreta, kukuruza i pšenice.

Dan polja predstavlja idealnu priliku da poljoprivredni proizvođači na jednoj parceli, pod istim uslovima, vide različite hibride suncokreta i kukuruza, naglasio je Jevtić.

Dan polja svečano je otvorio predsednik Opštine Malo Crniće Mališa Antonijević, naglasivši da se najveći broj stanovnika bavi poljoprivredom. Tom prilikom ih je zamolio da nastave da proizvode i privređuju na svom parčetu zemlje.

Rukovodilac Odeljenja za suncokret dr Vladimir Miklič pozdravio je sve prisutne u ime Instituta i svoje lično ime. Dr Miklič je podsetio da je Institut za ratarstvo i povrtarstvo prošle godine proslavio jubilej 80 godina postojanja i rada, kao i da je proglašen institutom od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Prisutnim poljoprivrednim proizvođačima, dr Vladimir Miklič predstavio je aktuelne i nove hibride suncokreta.

Proizvodni program i NS hibride kukuruza okupljenima je predstavio dr Dušan Stanisavljević sa Odeljenja za kukuruz.

Odlični ogledi suncokreta i kukuruza, kao i velika poseta Danu polja, opravdavaju dugogodišnju saradnju ZZ „Kuljanska“ i Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.