Na prostoru ispred Skladišno – distributivnog centra na Rimskim šančevima 1. juna 2018. održan je tradicionalni Dan polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada.

Početak juna je pravo vreme za procenu stanja useva i prognozu očekivanih prinosa, a ovaj prolećni Dan polja ujedno je i prilika i jedan od najverodostojnijih načina da se proizvođači upoznaju sa sortimentom brenda NS SEME, pogledaju naša ogledna polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice, dobiju stručne savete o tehnologiji gajenja i sve to primene na svojim njivama.

Kako i dolikuje Institutu koji obeležava jubilarnih 80 godina postojanja, ovaj svečani dan protekao je u izuzetnoj atmosferi.

Susreli su se brojni poljoprivredni proizvođači, vlasnici gazdinstava i zadruga, poslovni partneri i saradnici, gosti iz inostranstva, predstavnici vlade Vojvodine, predstavnici grada Novog Sada, brojni prijatelji i predstavnici medija. Veliku čast svojim prisustvom ukazali su nam Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević, načelnik Južnobačkog upravnog okruga g. Milan Novaković, njihove ekselencije, ambasador Bosne i Hercegovine i ambasador Tunisa, ovlašćeni izaslanik Ambasade Ruske Federacije u Beogradu.

Skupu su prisustvovali i predstavnici Univerziteta, fakulteta, obrazovnih institucija, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Nedeljko Tica, generalni direktor Novosadskog sajma mr Slobodan Cvetković i drugi uvaženi gosti.

Oko 1500 registrovanih posetilaca svakako govori o značaju i veličini našeg Instituta i ove manifestacije.

Uvažene zvanice pozdravio je direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo prof. dr Jan Turan, istakavši da je ovo manfestacija koja se ogleda u značajnom broju posetilaca koji znaju šta je pravi kvalitet.

Rad, zalaganje i požrtvovanost smo pretočili u prijateljsku atmosferu, kako bismo raznovrsnu ponudu Instituta prikazali svima koji su odlučili da današnji dan provedu sa nama, sa ciljem da ova manifestacija bude plodonosna za sve.

Ovo je događaj za pamćenje, gde se spajaju nauka i praksa sa planovima za budućnost.

Dan polja je odličan pokazatelj da upornost može da dovede do izvanrednih rezultata. Prof. dr Jan Turan zahvalio se koleginicama i kolegama koji su neiscrpnim znanjem i praktičnim delovanjem omogućili da danas pokažemo čime raspolažemo, kako možemo da obogatimo naše njive i produbimo saradnju.

Direktor Instituta izrazio je veliku zahvalnost svima koji su svoju vernost poklonili Institutu, znajući da može da ispuni sva očekivanja. Institut u svojoj osamdeset godina dugoj tradiciji nijednom nije poklekao, a današnji dan je simbol dugovečnosti, koja sa sobom nosi trag koji će ispisati još jednu stranicu života Instituta.

Nakon pozdravnog govora direktora Instituta, reč je imao dr Radivoje Jevtić, rukovodilac Odeljenja za strna žita, koji je poželeo srdačnu dobrodošlicu i pozdravio ceo skup u ime članova kolektiva odeljenja.

Dr Jevtić se zahvalio na poverenju u naše sorte i istakao da među prvih pet sorti koje se gaje u Srbiji, od ukupno oko 184, prve tri su iz našeg Instituta.

Od 32 sorte koje su priznate u kategoriji poboljšivača, 18 su naše sorte, što govori o tome da stvaramo sorte koje imaju i prinos i kvalitet. On je pozvao sve goste da pogledaju ogledno polje strnih žita, na kome se u prvom redu nalaze komercijalne sorte već raširene u proizvodnji, posle kojih sledi dvadesetak novih sorti.

Dr Đura Karagić, rukovodilac Odeljenja za krmno bilje pozdravio je sve prisutne u ime svog odeljenja. On je naglasio da se Institut već osam decenija bavi stvaranjem novih sorti i hibrida krmnih biljaka, unapređenem tehnologije proizvodnje i načina korišćenja krmnih biljaka, a posle toliko decenija najverniji rezultat je poverenje naših poljoprivrednih proizvođača koje se ogleda u tome da se novosadsko krmno bilje gaji na 75% površina pod oraničnim krmnim biljem. Institut izvozi seme krmnog bilja u 17 zemalja sveta na tri kontinenta. Dr Karagić je pozvao sve prisutne da obiđu ogledna polja krmnog bilja i najavio prvu žetvu proteinskog graška u jugoistočnoj Evropi, gde se očekuje prinos između 4 i 5 tona, naglasivši da nijedna sorta u jugoistočnoj Evropi osim sorte NS Mraz ne može to da postigne.

Dr Ana Marjanović Jeromela rekla je da je ovo godina velikog izazova za proizvođače uljane repice i da se nada ostvarivanju rekordnih prinosa, istakavši da je sortiment koji Institut nudi takav da odgovara i oštrim uslovima. Navela je sorte uljane repice koje su trenutno na parcelama Instituta i pozvala sve goste da obiđu parcele, čuju sve o ponudi uljane repice i dobiju savete stručnjaka Instituta.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević je kao počasni gost pozdravio sve prisutne i napomenuo da je osam decenija postojanja Instituta od velikog značaja na polju stvaranja različitih sorti i i hibrida.

G. Radojević je čestitao svim zaposlenima Instituta na statusu institucije od nacionalnog značaja i naglasio da je Institut kuća koja ima ugled i uspeh iza kojeg stoji velika posvećenost i višedecenijski rad. Domaći poljoprivrednici prepoznaju značaj pravog domaćeg agrarnog brenda NS SEME. Pokrajinski sekretar je čestitao domaćinima na uspešno organizovanom Danu polja, kao i na svim ostalim uspesima i jubileju i svečano otvorio ovu manifestaciju.

Program je uveličao i nastup Kulturno umetničkog društva „Sonja Marinković“. Potom je nastupio najznačajniji deo Dana polja – obilazak demo ogleda strnih žita, krmnog bilja i uljane repice.

Poštujući tradiciju dugi niz godina, Institut kao najveća naučna i semenska kuća, a sada i institucija od nacionalnog značaja, pravi je domaćin i organizator mnogih naučnih i stručnih skupova. Naša misija je da kroz ovakva uspešna okupljanja pružamo prave i stručne savete, spajamo nauku i praksu, na najbolji način utičemo na kvalitet proizvodnje i pružamo znanje iz oblasti agrara i rešenje svakog problema u proizvodnji u cilju postizanja kvaliteta i maksimalnih prinosa. Kroz ovaj put uspeha prati nas vrhunski stručni kadar Instituta i bogat sortiment brenda NS SEME – seme šampiona!

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/pg/nsseme.ifvc/photos/?tab=album&album_id=10156617761269824[/do]