Na Rimskim šančevima 11. juna 2020. održan je Dan polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju. S obzirom na novonastalu situaciju izazvanu pandemijom, Institut kao društveno odgovorna kompanija nije organizovao tradicionalni Dan polja za veliki broj posetilaca, kao što to godinama čini, te je ove godine skup bio u skladu sa svim preporučenim merama i u izmenjenoj formi.

Mesec jun je pravo vreme za procenu stanja useva i prognozu očekivanih prinosa, a Dan polja ujedno je i prilika da se proizvođači upoznaju sa sortimentom brenda NS SEME, pogledaju naša ogledna polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice i dobiju stručne savete o tehnologiji gajenja koje će primeniti na svojim njivama, što i jeste svrha ovakvih okupljanja.

Posetioce skupa je u ime Instituta, direktora Instituta dr Svetlane Balešević Tubić i u svoje lično ime pozdravio prof. dr Radivoje Jevtić, rukovodilac Odeljenja za strna žita, istakavši da će svi prisutni biti u prilici da obilaskom ogleda vide najnovije kreacije strnih žita, krmnog bilja i uljane repice.

dan-polja-2020

Dr Đura Karagić, rukovodilac Odeljenja za krmno bilje, pozdravio je sve prisutne u ime svog Odeljenja i istakao da krmno bilje nisu samo biljke koje su namenjene proizvodnji stočne hrane, naglasivši da je multifunkcionalnost njihovo srednje ime. U svetu, Evropskoj uniji kao i u zemljama okruženja, sve češće se koriste ozime jednogodišnje krmne leguminoze u svrhu popravke strukture zemljišta i očuvanja životne sredine.

Dr Igor Balalić, rukovodilac Odeljenja za uljanu repicu, obratio se svim posetiocima i istakao da je ova godina znatno povoljnija za proizvodnju uljane repice, da će prinosi biti zadovoljavajući i sigurno bolji nego u prethodnim godinama. Dr Balalić je istakao da je u ogledima prikazano 16 hibrida i sorti, od kojih je 5 najnovijih hibrida uljane repice i 11 sorti.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo, institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, organizator je mnogih naučnih i stručnih skupova na kojima se spajaju nauka i praksa, te je prof. dr Radivoje Jevtić na kraju obraćanja najavio tri svetske konferencije posvećene soji, suncokretu i krmnom bilju koje će se održati 2021. u organizaciji Instituta kao domaćina.

 

Galerija fotografija…