direktor-jegor-miladinovicNa Rimskim šančevima 17. juna održan je Dan polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice Instituta za ratarstvo i povrtarstvo , instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Mesec jun je pravo vreme za procenu stanja useva i prognozu očekivanih prinosa, a Dan polja ujedno je i prilika da se proizvođači upoznaju sa sortimentom brenda NS SEME, pogledaju naša ogledna polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice i dobiju stručne savete o tehnologiji gajenja koje će primeniti na svojim njivama, što i jeste svrha ovakvih okupljanja.

Posetioce skupa je u ime Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i u svoje lično ime pozdravio prof. dr Jegor Miladinović, v.d. direktora Instituta i istakao da ovogodišnji Dan polja ima poseban značaj jer smo ove godine u mogućnosti da ga održimo na tradicionalan način i okupimo se kako bismo razmenili znanje i iskustvo sa poljoprivrednim proizvođačima i upoznali ih sa sortimentom Instituta.

U ime istraživačkog i stručnog tima Instituta koji se bavi krmnim biljem, gostima se obratila dr Sanja Vasiljević i istakla da površine na kojima se gaji krmno bilje u Republici Srbiji poslednjih pet godina su varirale od 240.000 do 250.000 hektara, pri tome najveće površine zauzimaju lucerka, detelina, kao i ozime i jare forme proteinskog graška i grahorice. Na domaćem tržištu Institut se pozicionirao kao najveći proizvođač semena krmnog bilja, a naše sorte se gaje na preko 70% površine koje su pod oraničnim krmnim biljem.

Dr Milan Mirosavljević pozdravio je prisutne u ime tima koji se bavi stvaranjem i proizvodnjom strnih žita i istakao da su vremenski uslovi išli u prilog poljoprivrednim proizvođačima i očekuje da će ove godine biti ostvareni odlični rezultati. Na oglednom polju poljoprivredni proizvođači mogli su da vide glavne sorte koje su nosioci proizvodnje pšenice na teritoriji Republike Srbiije, ali i nov sortiment za koji se nadamo da će zauzeti još veće površine.

Prof. dr Ana Marjanović Jeromela, pomoćnik direktora za naučnoistraživačku delatnost, poželela je dobrodošlicu prisutnim i istakla činjenicu da, uprkos teškim uslovima i otežanoj setvi, svi poljoprivredni proizvođači koji su sejali NS seme sortiment i pridržavali se saveta stručnjaka mogu da očekuju odlične rezultate. Sortiment Instituta nastao je dugim istraživačkim i oplemenjivačkim radom, primenjujući savremene metode oplemenjivanja i vodeći računa o izazovima koje pred nas postavljaju kako društvene, tako i prirodne promene.

ivica-radovicDržavni sekretar prof. dr Ivica Radović pozdravio je prisutne u ime Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i izrazio čast i zadovoljstvo što je imao priliku da prisustvuje ovogodišnjem Danu polja, koji predstavlja jedan od najznačajnih dana u kalendaru, jer je to prilika da Institut široj javnosti predstavi svoja dostignuća i ostvarene rezultate, i time svečano otvorio Dan polja Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Nakon oficijalnog dela, poljoprivredni proizvođači su imali priliku da na našim oglednim poljima vide predstavljeni sortiment, razmene znanja i iskustva sa stručnjacima iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i uživaju u lepom, sunčanom danu.

Galerija fotografija…