Na Rimskim šančevima 10. juna održan je Dan polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju. Mesec jun je pravo vreme za procenu stanja useva i prognozu očekivanih prinosa, a Dan polja ujedno je i prilika da se poljoprivredni proizvođači upoznaju sa sortimentom brenda NS SEME, pogledaju naša ogledna polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice i dobiju stručne savete o tehnologiji gajenja koje će primeniti na svojim njivama, što i jeste svrha ovakvih okupljanja.

U ime istraživačkog i stručnog tima Instituta koji se bavi strnim žitima, dr Milan Mirosavljević pozdravio je prisutne i istakao da će na poljima na Rimskim šančevima svi prisutni imati priliku da vide NS seme sortiment strnih žita, koji godinama ima vodeću ulogu u proizvodnji na teritoriji Republike Srbije, ali i širom regiona.

Ova godina će biti upamćena po velikom deficitu padavina, ali se očekuju dobri rezultati, u visini prosečnih višegodišnjih prinosa.

Dr Vuk Đorđević pozdravio je prisutne ispred Odeljenja za leguminoze i istakao da je na Oglednim poljima predstavljen deo sortimenta leguminoza, koje se na teritoriji naše zemlje gaje na preko 500.000 hektara i proizvode preko 6.000 tona proteina.

U ovim izazovnim vremenima, kada je cena veštačkih đubriva bila izuzetno visoka, poljoprivredni proizvođači su prepoznali značaj leguminoza, a Institut je uspeo da odgovori na potrebe tržišta i time opravdao svoju ulogu i statut instituta od nacionalnog značaja.

Prof. dr Ana Marjanović Jeromela, pomoćnik direktora za naučnoistraživačke poslove pozdravila je sve prisutne i istakla da u skladu sa agorekološkim uslovima i situacijom u svetu poljoprivredni proizvođači treba da gaje one biljne vrste koje u datoj situaciji donose najbolje rezultate.

Oplemenjivači Instituta su davali imena sortama i hibridima uljane repice po njima dragim osobama, što nam govori koliko nam je važan i dobar NS seme sortiment ove uljarice.

Posetioce skupa je u ime Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i u svoje lično ime pozdravio prof. dr Jegor Miladinović, direktor Instituta i istakao da je Institut za ratarstvo i povrtarstvo tokom više od 80 godina postojanja izrastao u instituciju od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju i postao jedan od prepoznatljivih simbola Novog Sada. Tokom svih ovih decenija, Institut uspešno deluje kao spona nauke i prakse prenoseći najnovije rezultate istraživanja u oblasti poljoprivrednih nauka u praksu i time unapređujući poljoprivrednu proizvodnju u našoj zemlji. Rezultat dugogodišnjeg, kontinuiranog rada su brojne priznate sorte koje zauzimaju značajne površine u proizvodnji na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Dan polja je događaj na kojem se na našim poljima susreću naučnici iz Instituta koji stvaraju NS seme sorte i hibride i poljoprivredni proizvođači koji te sorte i hibride gaje i tom prilikom razmenjuju iskustva i uče jedni od drugih.

U ime Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo prisutne je pozdravio Mladen Petreš, pomoćnik pokrajinskog sekretara i izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da prisustvuje ovogodišnjem Danu polja. Institut za ratarstvo i povrtarstvo je oduvek bio jedan od glavnih stubova razvoja poljoprivrede ne samo u Vojvodini, već i u celoj državi. Preko 80 godina tradicije i preko 1400 priznatih sorti su garancija da će Institut i dalje biti stub razvoja poljoprivrede kako u regionu, tako i širom sveta i da će uvek imati podršku od strane Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Državni sekretar Senad Mahmutović pozdravio je prisutne u ime Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i izrazio čast i zadovoljstvo što je imao priliku da prisustvuje ovogodišnjem Danu polja  i zahvalio se Institutu za  preko 1400 stvorenih i registrovanih sorti i hibrida koji se prodaju u preko 33 zemlje širom sveta, poželeo uspeh u daljem radu a poljoprivrednim proizvođačima rodnu i uspešnu godinu i time svečano otvorio ovogodišnji Dan polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice.