Na Rimskim šančevima, na prostoru ispred Skladišno-distributivnog centra 1. juna održan je Dan polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice.

Ovaj Dan polja će biti upamćen po velikoj poseti poljoprivrednih proizvođača, gazdinstava, predstavnika Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, predstavnika Zadružnog saveza Vojvodine, predstavnika Novosadskog sajma, predstavnika Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, gostiju iz inostranstva, medijima, kao i zainteresovanih posetilaca koji su došli da obiđu ogledna polja i lično se uvere u kvalitet sorti i hibrida kojim Institut za ratarstvo i povrtarstvo raspolaže.

Prof. dr Jan Turan, direktor Instituta, prvi se obratio prisutnima i istakao da mu je velika čast što je u prilici da pozdravi sve goste na ovoj manifestaciji.

Ovaj skup je pokazao svoj značaj prisustvom gostiju i posetilaca koji su se okupili u velikom broju, a istovremeno predstavlja  potvrdu dugogodišnjeg rada Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, što je od posebnog značaja kad se imaju u vidu visoki rezultati koje Institut ostvaruje u okviru proizvodnje strnih žita, krmnog bilja i uljane repice, istakao je prof. dr Jan Turan.

Gostima se potom obratio dr Radivoje Jevtić, rukovodilac Odeljenja za strna žita, naglasivši da su svi prisutni na ovom Danu polja i veliki prijatelji Instituta. Poželevši svima dobrodošlicu, dr Radivoje Jevtić je istakao želju da se na ovoj manifestaciji ostvare uspešni poslovni kontakti i pozvao sve zainteresovane da obiđu ogledna polja Odeljenja za strna žita.

Dr Đura Karagić, rukovodilac Odeljenja za krmno bilje, naglasio je da su visoki prinosi i odličan kvalitet nešto čime se Institut za ratarstvo i povrtarstvo može pohvaliti. Stočni fond se smanjuje, a povećava se tražnja za krmnim biljem Instituta, što iako je paradoksalna situacija, govori o nivou kvaliteta semena koje se proizvodi u okviru naše domaćinske kuće.

Ispred Instituta posetiocima se obratila i dr Ana Marjanović Jeromela, šef Odseka za uljanu repicu, uz reči da je uporan rad i znanje koje Institut poseduje recept za uspeh. Sortiment kojim organizator Dana polja raspolaže ispunjava sva očekivanja, a svi su pozvani da se u to uvere obilaskom oglednih polja, poručila je dr Ana Marjanović Jeromela.

Dan polja je zvanično otvorio pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, mr Vuk V. Radojević, koji je naglasio značaj Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, istakavši da je NS Seme jedinstveni srpski agrarni brend. Između Pokrajinskog sekretarijata i Instituta odigrava se intenzivna komunikacija i saradnja, što omogućava postizanje višeg nivoa uspeha u oblasti poljoprivrede. Takođe, akcenat Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu  i šumarstvo jeste na jačanju saradnje sa poljoprivrednicima i zadrugama, s obzirom da one predstavljaju stub i oslonac svakog sela u Republici Srbiji. Jedna od novina koje sprovodi Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu  i šumarstvo jeste podrška mladim poljoprivrednicima i ove godine se očekuje da će stotinak njih dobiti ovakav podsticaj, dok se uvodi i mera sufinansiranja za novu pogonsku i priključnu mehanizaciju, čime će se omogućiti svakom poljoprivredniku da ostvari rast i razvoj, zaključio je mr Vuk V. Radojević.

Dan polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice obogaćen je nastupom kulturno-umetničkog društva „Sonja Marinković“, koji je doneo pesmu i igru svim vrednim poljoprivrednicima, vlasnicima gazdinstava i zadruga, uvaženim gostima, zaposlenima Instituta i svim ostalim prisutnima koji su izdvojili vreme da prisustvuju ovom skupu. Velika zahvalnost se duguje Službi za marketing koja je omogućila da organizacija bude na najvišem nivou i da sve protekne u najboljem redu uz osmeh i pružanje prijateljske ruke, zatim Odeljenju za strna žita, Odeljenju za industrijsko bilje i Odeljenju za krmno bilje koji su na svojim izlagačkim štandovima pružili priliku svim posetiocima da se bolje upoznaju sa sortimentom, zatim Sektoru za protokol i odnose sa javnošću, kao i svim zaposlenima Instituta koji su svojom svesrdnom pomoći i zalaganjem doprineli da Dan polja bude značajno posećen i da posetioci dobiju sve potrebne informacije i savete za poboljšanje svog budućeg rada.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo je kao ugledna domaćinska kuća sa bogatom tradicijom još jednom pokazao svoj značaj i pružio svima šansu da obogate svoje znanje i iskustvo kroz građenje prijateljskih veza i stvaranje poslovnih kontakata.

 

[do action=”fb-foto”]https://www.facebook.com/pg/nsseme.ifvc/photos/?tab=album&album_id=10155577154194824[/do]