U organizaciji ZZ „Kuljanska“ i Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u utorak, 18. juna, održan je Dan polja strnih žita novosadskih sorti u Kuli kod Požarevca.

Direktor ZZ „Kuljanska“ g. Bogoljub Jevtić istakao je da manifestacija predstavlja model transfera znanja usmeren ka poljoprivrednim proizvođačima, kako bi se razmenila znanja i iskustva iz oblasti proizvodnje strnih žita.

Dr Radivoje Jevtić, rukovodilac Odeljenja za strna žita, u ime Instituta i svoje lično ime pozdravio je sve prisutne poljoprivredne proizvođače i predstavnike poljoprivredne stručne i savetodavne službe Požarevac. Dr Jevtić je istakao da sorte strnih žita daju visok prinos i imaju odličan tehnološki kvalitet, a dokaz tome je da među prve tri sorte koje se gaje u Srbiji, prvo i drugo mesto zauzimaju sorte iz našeg Instituta: Simonida i NS 40S, što govori o tome da stvaramo sorte koje imaju i prinos i kvalitet.

Predstavljajući svoj tim, dr Jevtić je naglasio da na Institutu postoje dva programa oplemenjivanja pšenice i treći program koji se odnosi na oplemenjivanje ječma, ovsa, raži i alternativnih strnih žita.

Dr Jevtić je pozvao sve prisutne da pogledaju demo ogled strnih žita, na kome se nalaze sorte NS 40S, NS Javorka, NS Mila, NS Ilina, NS Vlajna, NS Futura i NS Obala.

Dr Novica Mladenov, dr Bojan Jocković, dr Vladimir Aćin i dr Milan Mirosavljević predstavili su aktuelni sortiment Odeljenja za strna žita i bliže objasnili karakteristike sorti sa demo ogleda.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo, institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, organizator je mnogih naučnih i stručnih skupova na kojima se spajaju nauka i praksa, utiče na kvalitet proizvodnje i pružaju stručni saveti i znanje iz oblasti agrara, u cilju postizanja kvaliteta i maksimalnih prinosa.